Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Nouă expoziții internaționale, la Romanian Design Week
romanian design week 2023

Nouă expoziții internaționale, la Romanian Design Week

Nouă expoziții internaționale sunt încadrate segmentului RDW Design Flags din festivalul Romanian Design Week, care va avea loc anul acesta în perioada 24 mai – 2 iunie, în clădirea fostului restaurant Cina.

Sub tema „Unlock the City”, ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să exploreze modul în care creativitatea și inovația pot contribui la modelarea orașelor viitorului și la dezvăluirea potențialului acestora. Astfel, cele nouă expoziții din formatul RDW Design Flags aduc în prim-plan perspective și abordări variate asupra designului și arhitecturii contemporane.

Ugo La Pietra

„Ugo La Pietra. Amenajări urbane pentru colectivitate – De la bolarzi la foișoare”, expusă cu sprijinul Institutului Italian de Cultură din București, face referire la cercetările lui Ugo La Pietra cu privire la relația individ – mediu și, în special, la spațiul colectiv urban. Încă de la sfârșitul anilor ‘60, La Pietra a studiat teritoriul urban, expresie formală a contradicțiilor vieții sociale. De la periferii (Grade de Libertate, Recuperare și Reinventare) la amenajări urbane, semne care subliniază foarte bine diferența dintre locuirea domestică și locuirea urbană.

Manufactura în era digitală

„Manufactura în era digitală” este o expoziție de textile și modă a studenților DLA de la MOME Budapesta, expusă cu sprijinul Institutului Liszt – Centrul Cultural Maghiar București. Lucrările studenților DLA de la Universitatea de Arte și Design Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta reflectă asupra designului contemporan, în care meșteșugul și dexteritatea manuală se combină cu tehnicile moderne. Proiectele de cercetare în desfășurare ale studenților DLA explorează aceste teme, oferind răspunsuri posibile în domeniul propriu de activitate cum ar fi țesutul, tricotatul, design de textile, croitorie sau ilustrație de modă.

Design x durabil x dezirabil

„Design x durabil x dezirabil: french design incubator 2023”, concepută de VIA și prezentată la Romanian Design Week cu sprijinul Institutului Francez din România, explorează noile căi adoptate de designerii, editorii și producătorii francezi pentru a crea obiecte care respectă mai mult mediul înconjurător. Cele aproximativ treizeci de proiecte expuse, împărțite în cinci teme, demonstrează noi utilizări, materiale și procese inovatoare pentru a crea obiecte dezirabile și care răspund la întrebări legate de o nouă artă franceză de a trai responsabil.

Madrid și București în fotografie

Marius Vasile și Leafhopper Project (David Simon si Blanca Galindo) semnează o expoziție de fotografie care invită publicul să descopere frumusețea de zi cu zi a Madridului și a Bucureștiului. În acest proiect, creat special pentru RDW Design Flags și curatoriat de echipa de management cultural a Ambasadei Spaniei la București, fotografi din România și Spania stabilesc un dialog în jurul orașelor Madrid și București, a elementelor dinamice și statice ale acestora, a locuitorilor și a vieții lor cotidiene. Fotografiile lui Marius Vasile și ale colectivului Leafhopper Project explorează ceea ce face ca orașele să fie spații locuibile și vizitabile și ne confruntă cu o întrebare pe care, fără îndoială, mulți oameni și-au pus-o de multe ori: cum este posibil ca aceste orașe să semene, deși sunt atât de diferite?

Swedish Design Movement

„Swedish Design Movement. Leading the way” reunește companiile de design suedeze care au convingerea că designul, arhitectura și moda pot accelera progresul către o societate durabilă, încurajând cererea de produse și servicii sustenabile din Suedia. Inițiativa este gestionată de Institutul Suedez în colaborare cu Architects Sweden, Asociația Suedeză de Modă, Federația Suedeză a Industriei Lemnului și a Mobilierului, Svensk Form (Societatea Suedeză de Meșteșuguri și Design), precum și reprezentanți ai Göteborg, Suedia de Vest, Malmö, Stockholm, Umeå, Business Sweden și Visit Sweden și expusă în cadrul festivalului Romanian Design Week cu sprijinul Ambasadei Suediei din București. Expun David design, Fogia, Reform Design Lab, VERK, A NEW SWEDEN, Atacac, maxjenny!, Swedish Stockings, Claesson Koivisto Rune Architects, Kjellander Sjöberg, Tham/Videgård, White Arkitekter, Wingårdhs, Note Design Studio, Carl Engberg.

Greener Together – Liveable Cities

„Greener Together – Liveable Cities” este un proiect expus cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România. Pe măsură ce ritmul urbanizării accelerează, orașele se confruntă cu provocări enorme, care poate nu sunt neapărat evidente sau atractive pentru cotidianul nostru, dar care, neabordate, ne-ar putea afecta viețile în mod semnificativ mai curând decât mai târziu. Indiferent de stadiul aparte de dezvoltare al unui oraș, grija pentru calitatea vieţii locuitorilor din mediul urban ar trebui să fie un principiu călăuzitor.

Tipografie ibero-americană

„Tipografie ibero-americană” este o expoziție de design de litere realizate de graficieni ibero-americani și curatoriată de Manuel Estrada, atât din dorința de a face cunoscut momentul de extraordinară creativitate pe care îl traversează această disciplină, cât și pentru a evidenția valoarea designului de literă ca activitate cultural semnificativă, indisolubil legată de scriere, lectură și cuvânt, și sustenabilă din punct de vedere economic. Expoziția este susținută de Institutul Cervantes, în colaborare cu Asociația Iberoamérica Diseña.

DesignerELE

„DesignerELE (Re)desenând lumea” prezintă o selecție de douăsprezece creatoare spaniole relevante pe scena spaniolă de design contemporan, în toate domeniile (design de produs, textil, grafică): Marta Ayala, Eli González, Júlia Esqué, Amalia Puga, Cristina Omarrementería, Ingrid Picanyol, Inés Sistiaga, Verònica Fuerte, Miriam Miguel, Raquel Buj, Silvia Ferpal și Elena Rohner, una dintre pionierele designului din Spania. Expoziția este curatoriată de Gloria Ruiz și e prezentată de Institutul Cervantes, în colaborare cu platforma FIDO (Feminism in Design Office).

Soul of Moldova

„Soul of Moldova – Tradiții prin arta contemporană” reprezintă colaborarea dintre artista Victoria Peev și creatoarea de modă Oxana Munteanu, prin brandul Kasandruta. În creațiile lor, cele două artiste formează o legătură adâncă între trecut și prezent, un mix ingenios între tradiție și minimalismul și tehnologiile artei contemporane.

Toate aceste expoziții vor fi accesibile publicului în perioada 24 mai – 2 iunie, la fostul restaurant CINA (str. Benjamin Franklin 10). Biletele de acces pot fi achiziționate de pe site-ul festivalului. Elevii, studenții și pensionarii au acces gratuit.