Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  O povestire a lui Tennessee Williams plasată în Italia anilor 1950, publicată în revista Strand

O povestire a lui Tennessee Williams plasată în Italia anilor 1950, publicată în revista Strand

Roma a fost una dintre iubirile a dramaturgului Tennessee Williams. O descria drept „capitala inimii mele” și, uneori, se întreba ce simt romanii în schimb.

Williams (1911 – 1983) a scris zeci de povestiri, iar una dintre ele, rareori publicată și citită, „The Summer Woman”, a cărei acțiune este plasată în Italia, apare săptămâna aceasta în ediția de toamnă a trimestrialei The Strand Magazine.

„The Summer Woman” a fost scrisă la începutul anilor 1950 și spune povestea unui tânăr profesor american, „șeful catedrei de engleză de la o importantă universitate sudică”. El vizitează frecvent Roma și speră să se întâlnească din nou cu o iubită italiană, Rosa, pe care a întâlnit-o în oraș și pe care a spijinit-o financiar sperând că o va ține „departe de străzi”.

„Acolo, în Europa, mai ales în Italia, el își ducea cealaltă viață, existența după care tânjea inima lui: boemă, senzuală, deloc științifică, câtuși de puțin rezervată”, scria Williams.

Originar în Mississippi, plasând „Un tramvai numit dorință” și alte piese de teatru în Sudul American, Williams s-a identificat puternic cu Italia, văzând-o ca pe o evadare de la condamnarea – și propriul „sentiment de vină” – cu care se confrunta în SUA ca bărbat homosexual.

El a trăit în Italia, cu întreruperi, timp de câțiva ani după Al Doilea Război Mondial și a scris deseori despre pasiunile și conflictele dintre americani și italieni, fie în piesa „The Rose Tattoo”, în romanul „The Roman Spring of Mrs. Stone” sau în povestirea „Man Bring This Up Road”.

Williams legase relații și prietenii importante, inclusiv cu actrița Anna Magnani, care a jucat rolul principal în filmul „The Rose Tattoo”.

Pe un manuscris al povestirii, Williams avea notat un alt titlu de lucru – „The Marshall Plan” – referire la programul de ajutorare pe care SUA l-au înființat pentru țările europene.

„The Summer Woman” este un instantaneu asupra unei țări care se recupera după război și nu mai era primitoare față de americani.

Mai multe detalii, pe strandmag.com.