Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Patru morminte de faraoni şi artefacte au fost descoperite în necropola din Saqqara
zahi hawass

Patru morminte de faraoni şi artefacte au fost descoperite în necropola din Saqqara

Egiptul a dezvăluit joi, 26 ianuarie, patru mormite de faraoni şi rămăşiţele mumificate ale unei persoane de mai mult de 4.000 de ani la Saqqara, în apropiere de Cairo, cea mai recentă descoperire anunţată cu mare fast de autorităţi.

În necropola din Saqqara, cunoscută pentru celebra piramidă în trepte a faraonului Djoser, arheologii au dezgropat aceste morminte sigilate sub dinastiile a V-a și a VI-a, între 2.500 și 2.100 de ani înainte de Hristos.

Aceste cavități adânci împodobite cu scene colorate din viața de zi cu zi au servit drept loc de odihnă final al lui Khnumdjedef, marele preot al faraonului Unas a cărui piramidă decorată se află în apropiere, Meri, păstrătoarea secretelor regelui, Messi, marele preot al faraonului Pepi I și Fetek, scrib și judecător, a detaliat în fața presei chiar arheologul egiptean Zahi Hawass.

Sarcofag din calcar şi mumie acoperită cu aur

În timpul săpăturilor, la 15 metri sub pământ, arheologii au găsit un sarcofag de calcar „în starea intactă în care vechii egipteni l-au lăsat acum 4.300 de ani”, a asigurat Hawass.

Când l-au deschis, au descoperit rămăşiţele mumificate ale unei persoane acoperite în aur, „una dintre cele mai vechi și mai bine conservate din Egipt în afară de cele regale”, a spus bărbatul, care poartă celebra sa pălărie Indiana Jones.

Necropola din Saqqara, la puțin peste 15 kilometri sud de celebrele piramide ale platoului Giza, este clasificată drept sit al Patrimoniului Mondial UNESCO deoarece piramida lui Djoser, construită în jurul anului 2.700 î.Hr. de arhitectul Imhotep, este considerată unul dintre cele mai vechi monumente de pe Glob.

Egiptul a dezvăluit câteva descoperiri majore în ultimele luni, în principal la Saqqara dar și la Luxor.

Marți, 24 ianuarie, Cairo a anunțat astfel descoperirea în acest oraș sudic, Teba faraonilor, a rămășițelor unui „întreg oraș roman” datând din primele secole după Hristos.