Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Personaje feminine prezentate prin realitatea augmentată
arca noreei

Personaje feminine prezentate prin realitatea augmentată

Expoziția itinerantă „IdentitAR feminin”, un proiect digital multimedia, cu animații 3D și realitate augmentată, însoțit de muzică, sunet, spectacole lectură și dezbateri, va fi prezentată în patru orașe din România – Câmpulung Muscel, Sfântu Gheorghe, Suceava și Râmnicu Vâlcea. Ea debutează în 7 septembrie, într-un spațiu alternativ – Convivial, din Câmpulung Muscel.

Dimensiunea de realitate augmentată a expoziției poate fi accesată prin telefonul mobil (iOS sau Android), instalând aplicația gratuită Reniform App.

„IdentitAR feminin”, curatoriată de Ada-Maria Ichim, este un univers populat cu siluete de femei și fete în nenumărate roluri, chipuri ale aceluiași avatar, care-și păstrează esența în furtunile unor destine unice, descrise de zece texte dramaturgice semnate de tinere autoare din România și Republica Moldova. Identitatea feminină este recuperată dintr-un mozaic de ipostaze, fiică a tatălui sau, poate, a mamei, femei rătăcite în aventuri est-europene și obligate să înfrunte sărăcia, mereu visând o viață mai bună, sau copile captive în saga tragi-comică a datoriei de a-și salva familia printr-o căsătorie convenabilă peste Ocean. Destine individuale vibrează într-o constantă universală.

Zece scriitoare din România și Republica Moldova vorbesc despre femeile de o parte și alta a Prutului. Poveștile sunt și nu sunt cele știute, definite de simboluri și cadre culturale încă puternice. Printre ele se numără Nicoleta Esinencu („Arca Noreei”), Irina Nechit („Sfaturile Melaniei”), Oana Jindiceanu („Fetița din debara”) și Inna Cebotari („Entuziaștii”).

entuziastii a

„Entuziaștii”

Istoriile sunt reinterpretate de artiști vizuali în lucrări interdisciplinare, care dau atmosferă și tridimensionalitate personajelor, punctând destine feminine și problematicile ridicate de textele dramatice. Poveștile, imaginate la confluența dintre arte, prind aripi într-un mic univers creat pentru a spori experiențele senzoriale și pentru a îmbogăți percepția asupra realității. Muzică și sunete, lumini, mișcare, voci, animații 3D, decor, toate recompun lumi noi pornind de la expresii literare.

Evenimente în proiectul expozițional

În 7 septembrie, la Convivial din Câmpulung Muscel, are loc o lectură a actorilor Laurențiu Bănescu și Oana Jindiceanu, urmată de discuții cu publicul și un concert Oigăn. Expoziția va putea fi vizitată între 9 și 24 septembrie la Cafenea Coloniale.

În perioada 20 – 26 septembrie, se va afla la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cu eveniment și spectacol lectură în 26 septembrie.

Între 29 septembrie și 9 octombrie, poate fi văzută la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, cu eveniment și spectacol lectură în 9 octombrie, iar între 11 și 15 octombrie, la Teatrul „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, cu eveniment și spectacol lectură în 15 octombrie.