Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Societate   /  Pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, în focus la FFE
film a sudden glimpse to deeper things

Pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham, în focus la FFE

Pictorița scoțiană Wilhelmina Barns-Graham (1912 – 2004) este subiectul lungmetrajului din deschiderea celei de-a 29-a ediții a Festivalului Filmului European (FFE) de la București, în 8 mai, la Sala Luceafărul.

Documentarul „O neașteptată întrezărire a unor lucruri mai profunde/ A Sudden Glimpse to Deeper Things”, regizat de Mark Cousins și narat de actrița Tilda Swinton, a fost premiat cu marele trofeu Globul de cristal la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary 2024. Filmul recompune portretul unei artiste remarcabile, recunoscută pentru contribuția semnificativă la arta abstractă britanică a secolului XX și asociată cu Școala de la St Ives, un grup de artiști care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a contribuit la definirea unei estetici distincte în arta britanică, influențată de peisajul și lumina specifică regiunii Cornwall.

Mark Cousins este un nume de referință în cinematografia documentară, apreciat pentru pasiunea lui pentru istoria filmului, stilul poetic și enciclopedic și rolul său esențial în promovarea și înțelegerea artei cinematografice la nivel mondial.

FFE în zece orașe din țară

Festivalul va continua la Cinema Elvire Popesco (9 – 15 mai) și Cinemateca Eforie (9 – 11 și 16 – 18 mai) și în alte nouă orașe din țară: Brașov (9 – 11 mai, Centrul Cultural Reduta), Timișoara (15 – 18 mai, Cinema Studio), Sfântu Gheorghe (17 – 18 mai, Cinema Arta by Cityplex), Botoșani (22 – 25 mai, Cinema Unirea), Deva (23 – 25 mai, Centrul Cultural Drăgan Muntean), Iași (23 – 25 mai, Muzeul Vasile Pogor – Casa Junimii), Chitila (30 mai – 1 iunie, Amfiteatrul din Parcul Valea Mangului), Târgu Jiu (30 mai – 1 iunie, Cinema Sergiu Nicolaescu) și Târgu Mureș (30 mai – 1 iunie, Muzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie (Cetate), Sala Multimedia).

„Cu fiecare ediție nouă a Festivalului Filmului European, spunem Uniunii Europene «La mulți ani!» de ziua ei. Iar azi o facem mai apăsat decât oricând, însă în continuare sub semnul dialogului. Așa cum spune motto-ul ediției 2025 a FFE, «cultura unește». De aceea ne străduim mereu să aducem în festival filme variate, relevante, uneori provocatoare, dar o facem întotdeauna cu bună credință și cu dorința de a netezi drumul către înțelegerea diversității ce caracterizează continentul european. Suntem o generație norocoasă, pentru că am parcurs fiecare pas pe drumul către Europa, și experiențele acumulate pe parcurs ne-au îmbogățit, ne-au bucurat și, mai ales, ne-au călit”, spune Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, organizatorul festivalului.

Ioana Mischie, ambasadoarea FFE 2025

Ambasadorul festivalului – un regizor român care propune o viziune originală asupra temei ediției, printr-o perspectivă personală și creativă filtrată prin tehnologii inovative și software-uri de ultimă generație – este Ioana Mischie.

„Am conceput un film-manifest («Rectangular Sun») care să portretizeze esența universală, holistică, transformatoare a cinematografiei, nu forma adesea locală. Cinema-ul este un soare dreptunghiular care trezește imaginația colectivă. Lumina emanată de ecranul-poem nu este o formă de escapism, ci o formă de regăsire. Fiecare dintre noi poartă un cinema interior. Un festival cinematografic declanșează un nou anotimp creativ care ne face mintea, trupul, spiritul să renască. Mi-ar plăcea să contribui la extinderea tezaurului cinematografic european nu doar în săli, ci și în aer liber, în școli, în spitale, în instituții și cartiere în formare. Această ediție festivalieră are cea mai mare întindere națională de până acum și sunt recunoscătoare că pot să contribui la acest demers. Într-o lume profund polarizată, cinema-ul unește, inspiră și propagă lumină interioară”, spune realizatoarea spotului ediției de anul acesta a FFE, regizoare, artistă ale cărei proiecte transmedia îmbină film, realitate virtuală și media interactivă.

Programul ediției curatoriate de criticul de film Cătălin Olaru reunește mai mult de 40 de lungmetraje (dintre care 28 sunt prezentate în premieră națională) și două selecții de scurtmetraje, proiectate de asemenea în premieră națională. Printre filmele din selecție se numără 11 documentare, 13 filme regizate de femei și 2 filme coregizate de femei.

Proiecțiile filmelor vor fi completate de discuții cu echipele de producție și întâlniri cu invitați speciali.

În București, festivalul se încheie în 18 mai, cu „100.000.000 / Cent mille milliards”, de Virgil Vernier, regizor, scenarist și actor francez de origine română, căruia 29.FFE îi dedică un mic medalion. Pe lângă filmul din închidere, vor mai fi proiectate „Sophia Antipolis” și scurtmetrajele „Imperial Princess”, „Sapphire Crystal” și „Orléans”.

Tot în închidere va fi acordat și Premiul publicului, un premiu onorific, de popularitate, filmului care întrunește cele mai multe voturi din partea cinefililor, pe site-ul ffe.ro, unde poate fi consultat programul ediției.

În București și Timișoara biletele pot fi cumpărate de la casele de bilete ale cinematografelor sau online, de pe platforma Eventbook, iar pentru Sala Luceafărul, de la casa de bilete și online, de pe bilet.ro. În celelalte orașe, accesul la proiecții este gratuit.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.