Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Fizică pe 2024
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2024

Premiul Nobel pentru Fizică pe 2024 este acordat de Academia Regală de Științe din Stockholm cercetătorilor John J. Hopfield (Princeton University) și Geoffrey E. Hinton (University of Toronto) pentru „pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale”.

Cei doi laureați ai premiului Nobel pentru Fizică din acest an au folosit instrumente din fizică pentru a dezvolta metode care stau la baza învățării automate puternice de astăzi.

John Hopfield a creat o memorie asociativă care poate stoca și reconstrui imagini și alte tipuri de modele în date, iar Geoffrey Hinton a inventat o metodă care poate găsi în mod autonom proprietăți în date și poate astfel îndeplini sarcini precum identificarea unor elemente specifice în imagini.

Când vorbim despre inteligența artificială, ne referim adesea la învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale. Această tehnologie a fost inițial inspirată de structura creierului. Într-o rețea neuronală artificială, neuronii creierului sunt reprezentați prin noduri care au valori diferite. Aceste noduri se influențează reciproc prin conexiuni care pot fi comparate cu sinapsele și care pot fi întărite sau slăbite. Rețeaua este antrenată, de exemplu prin dezvoltarea unor conexiuni mai puternice între nodurile cu valori simultan ridicate. Laureații din acest an cercetat rețelele neuronale artificiale începând cu anii 1980.

Anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică a fost acordat cercetătorilor Pierre Agostini (The Ohio State University, Columbus, SUA), Ferenc Krausz (Max Planck Institute of Quantum Optics, Garching and Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania) și Anne L’Huillier (Lund University, Suedia) pentru „metode experimentale care generează impulsuri de lumină de attosecunde pentru studiul dinamicii electronilor în materie”.

Sezonul Nobel a debutat în 7 octombrie cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină și continuă cu premiul pentru Chimie, anunțat în 9 octombrie, pentru Literatură, în 10 octombrie, şi pentru Pace, în 11 octombrie. Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunţat în 14 octombrie. Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.