Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Premiul Nobel pentru Pace pe 2024
nobel,prize,medal,standing,on,a,platform.,red,and,black

Premiul Nobel pentru Pace pe 2024

Premiul Nobel pentru Pace pe 2024 este acordat de Comitetul norvegian al Nobel organizației japoneze Nihon Hidankyo a supraviețuitorilor bombardamentelor atomice din august 1945 de la Hiroshima și Nagasaki.

Comitetul a motivat acordarea premiului: „Pentru eforturile de a avea o lume fără arme nucleare și pentru că a demonstrat, prin mărturii, că armele nucleare nu trebuie să mai fie folosite vreodată”.

Această mișcare populară a supraviețuitorilor bombei atomice de la Hiroshima și Nagasaki, cunoscuți și sub numele de Hibakusha, s-a născut ca răspuns la atacurile cu bombe atomice din august 1945. Mișcarea globală a lucrat pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la consecințele umanitare catastrofale ale utilizării armelor nucleare. Treptat, s-a dezvoltat o normă internațională puternică, care stigmatizează folosirea armelor nucleare ca inacceptabilă din punct de vedere moral. Această normă a devenit cunoscută sub numele de „tabu nuclear”. Noi generații din Japonia duc mai departe experiența și mesajul martorilor.

„Decizia de a acorda premiul Nobel pentru Pace pentru 2024 organizației Nihon Hidankyo este bine ancorată în testamentul lui Alfred Nobel. Premiul din acest an se alătură unei liste distinse de premii pentru Pace pe care Comitetul le-a acordat anterior susținătorilor dezarmării nucleare și ai controlului armelor. Premiul Nobel pentru Pace pe 2024 îndeplinește dorința lui Alfred Nobel de a recunoaște eforturile care aduc cele mai mari beneficii omenirii”, a mai punctat Comitetul.

Trivia – Premiul Nobel pentru Pace

Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat, până în 2023, inclusiv, unui număr de 141 laureați, dintre care 19 femei. A fost de 33 de ori împărțit între mai mulți laureați.

Cel mai tânăr laureat al Nobelului pentru Pace este Malala Yousafzai, care avea 17 ani în 2014, când a primit distincția, iar cel mai vârstnic, Joseph Rotblat, în vârstă de 87 de ani în 1995, când a fost premiat.

Comitetul norvegian al Nobel a decis să atribuie premiul Nobel pentru Pace pe 2023 activistei Narges Mohammadi, încarcerată pentru lupta ei împotriva opresiunii femeilor din Iran și pentru promovarea drepturilor omului și a libertății pentru toți. Ea încă se află în închisoarea Evin din Teheran.

Nominalizarea pentru Premiul Nobel pentru Pace poate fi făcută de orice persoană care îndeplinește criteriile Comitetului. O scrisoare de invitație nu este necesară. Numele nominalizaților și alte informații despre selecție pot fi dezvăluite numai după 50 de ani. Sunt eligibili să facă nominalizări rectori sau șefi de universități, profesori de științe politice și sociale, istorie, filozofie, drept și teologie; conducători ai institutelor de cercetare a păcii și ai institutelor de afaceri externe; membri ai adunărilor naționale, ai guvernelor și ai instanțelor internaționale; laureați anterior ai premiului Nobel pentru Pace; membri ai consiliilor de administrație ale organizațiilor și instituțiilor care au primit premiul Nobel pentru Pace; membri actuali și foști ai Comitetului Nobel norvegian; și foști consilieri ai Institutului Nobel norvegian.

Sezonul Nobel 2024

Sezonul Nobel a debutat în 7 octombrie 2024 cu premiul pentru Fiziologie sau Medicină (acordat pentru descoperirea microARN și a rolului acestuia în reglarea post-transcripțională a genelor), a continuat cu premiul pentru Fizică (acordat pentru pentru descoperiri și invenții fundamentale care permit învățarea automată cu ajutorul rețelelor neuronale artificiale), pentru Chimie (acordat pentru cercetări privitoare la structura proteinelor) și pentru Literatură (acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang).

Laureatul premiului Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice în Memoria lui Alfred Nobel va fi anunțat în 14 octombrie.
Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile au fost create de magnatul suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei.

Fiecare premiu Nobel este însoțit de un cec în valoare de 10 milioane de coroane suedeze, echivalentul a 880.000 de euro.