Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Prima participare românească la Festivalul Luminilor Bruxelles – Artă cu ajutorul AI
neural mirror

Prima participare românească la Festivalul Luminilor Bruxelles – Artă cu ajutorul AI

Lucrarea „Neural Mirror”, de Alex Cioacă, cercetător IT și creative coder, și One Night Gallery, prima galerie de new media din România care îmbină arta și tehnologia în expoziții inovatoare, va reprezenta România la festivalul Bright / Brussels Festival of Lights, în perioada 15 – 18 februarie.

În contextul Președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene, festivalul va cuprinde lucrări din majoritatea statelor membre UE expuse în aer liber, atât în centrul istoric, cât și în cartierul european, ce vor fi luminate, pe parcursul serilor de festival, de numeroase instalații și proiecții.

Este estimat ca la această ediție să participe cel puțin 400.000 de vizitatori.

Modalități concrete de utilizare a inteligenței artificiale

Având în vedere că una dintre prioritățile Președinției belgiene constă în continuarea lucrărilor de reglementare a domeniului inteligenței artificiale, „Neural Mirror” prezintă modalități concrete de utilizare a acesteia. Creatorii lucrării fac apel la inteligența artificială care analizează diverse stiluri artistice, pentru a le utiliza ulterior în transformarea imaginilor captate în timp real. În fiecare seară, între orele 18.30 și 23.00, vizitatorii vor fi, astfel, invitați să se poziționeze în fața unui ecran de mari dimensiuni, pentru a fi transpuși într-o operă de artă românească.

Lucrarea va fi expusă în cartierul istoric al orașului Bruxelles, mai precis în Piața Spaniei, urmând să se bucure de o mare vizibilitate. Aceasta este prima participare a României la festivalul din capitala belgiană.

Alexandru Cioacă, cu un doctorat în informatică obținut la Universitatea Virginia Tech, este stabilit în București, unde activează în prezent. Din anul 2016, a început să utilizeze tehnici AI experimentale pentru instalații interactive și conținut digital, realizând mai multe inovații în domeniu. A dezvoltat lucrarea „Neural Mirror”, care a devenit prima instalație interactivă artistică din România construită cu inteligența artificială. Aceasta a fost inclusă în portofoliul One Night Gallery. Prin colaborarea cu galeria, „Neural Mirror” a putut fi în permanență actualizată și a căpătat o expunere largă la public, fiind prezentată la evenimente populare din țară și străinătate. Începând cu anul trecut, „Neural Mirror” e găzduită de MINA – Museum of Immersive New Art din București, unde poate fi vizionată în cea mai recentă versiune a sa.