Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Primul muzeu din România nominalizat la Museums and Heritage Awards
expoziția unboxing, muzeul abandonului

Primul muzeu din România nominalizat la Museums and Heritage Awards

Muzeul Abandonului – independent, digital și participativ – a devenit prima astfel de entitate din România nominalizată la Museums and Heritage Awards, după ce a fost selectat alături de alte patru proiecte muzeale la categoria „Best Use of Digital” a Museums and Heritage Awards 2024 de la Londra.

Museums and Heritage Awards, eveniment ajuns la a 22-a ediție, recunoaște excelența și inovația în domeniu.

Muzeul Abandonului s-a născut în anul 2021, fiind primul proiect muzeal din România la intersecția dintre social și cultural, care și-a propus să sondeze o imensă traumă colectivă ce nu a fost niciodată cu adevărat recunoscută și diseminată public. Este vorba despre sutele de mii de copii care au fost abandonați în anii comunismului, dar și în istoria recentă a țării noastre.

Muzeul primește această nominalizare chiar în perioada în care Consiliul Europei solicită ferm tuturor statelor membre să realizeze un bilanț al situației violențelor comise în instituții și să se recunoască suferința victimelor.

Muzeu mediator social

„Când am inițiat acest proiect, ne-am dorit ca el să aducă o schimbare de percepție, să devină un mediator social între comunitatea niciodată văzută a celor care au suferit efectele și stigmatul abandonului și societate. Schimbarea poate veni doar de la noua generație, pentru ei am gândit acest format digital și imersiv, iar acum această alegere a unui muzeu digital ne aduce  o nominalizare care ne pune în lumina reflectoarelor la nivel internațional”, transmite Oana Drăgulinescu, co-fondator Muzeul Abandonului.

Muzeul Abandonului este un proiect independent muzeal, care a reușit să se impună ca o instituție a viitorului, prin inovație digitală și dezvoltarea unei spectaculoase aplicații de realitate virtuală, apreciată în cadrul International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival, Timișoara Capitală Culturală Europeană, 2023 și la Conferința Co-Museum de la Atena (decembrie 2023).

Tot în sfera implementărilor digitale, muzeul deține o arhivă de aproximativ 20.000 de elemente și o mapare a tuturor instituțiilor în care copiii României au trăit între anii 1966 și 1997. Harta Abandonului conține sute de instituții, fișe și documente asociate, devenind cea mai amplă inițiativă de cercetare publică pe această temă.

„Cred că am reușit, cu această nominalizare, să învingem sindromul periferiei. Când ești un muzeu mic și independent de la București, e greu să îndrăznești să te proiectezi în prima ligă a muzeelor lumii. Muzeul Abandonului este un proiect muzeal memorial, sub forma unui exercițiu colectiv și participativ de asumare și responsabilitate, dedicat celor peste jumătate de milion de copii abandonați în România în perioada comunistă și post-comunistă”, spune Ioana Călinescu, co-fondator Muzeul Abandonului.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc la Hilton London Park Lane în seara de 15 mai și va fi găzduită de Ella Al-Shamahi, explorator National Geographic, paleoantropolog și biolog evoluționist.

Muzeul Abandonului, care – periodic – organizează expoziții în diverse spații, a mai fost distins în anul 2023 cu Golden Award for Excellence in the Art and Culture, la Romanian PR Awards, în anul 2022, la Gala Premiilor Administrației Fondului Cultural Național (AFCN), cu Premiul pentru Incluziune Socială și Dialog Intercultural, și la Gala Societății Civile cu trei premii întâi la secțiunile Artă și Cultură, Impact social, Campanii de comunicare pe teme sociale.