Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Primul SMS din istorie, scos la licitație în Franța sub formă de NFT

Primul SMS din istorie, scos la licitație în Franța sub formă de NFT

Primul SMS din istorie, transmis de operatorul britanic Vodafone pe 3 decembrie 1992, va fi scos la vânzare marți, sub formă de NFT, aceste bunuri digitale certificate care bulversează piața, într-o sesiune organizată de casa Aguttes din Franța, anunță AFP.

Primit în acea perioadă de Richard Jarvis, colaborator al Vodafone, în timpul Crăciunului, SMS-ul este format din 15 caractere pentru a transmite „Crăciun Fericit!”.

sms text

Viitorul cumpărător, care va putea face plata în criptomonedă, va deveni proprietar exclusiv al unei replici digitale și unice al protocolului de comunicare original care a transmis primul SMS din lume.

Operatorul Vodafone a indicat că suma strânsă în urma vânzării va merge către HCR, agenția Națiunilor Unite pentru refugiați.

Aproape necunoscute acum un an, NFT-urile se prezintă drept certificate de autenticitate pentru un obiect, virtual sau real, înființate pe baza tehnologiei „blockchain”, un sistem ce nu poate fi atacat, care autentifică de asemenea tranzacțiile de schimb de criptomonede.

Un NFT este unic și nu poate fi schimbat contra unui echivalent, de unde și numele: „Non-Fungible Token”, care înseamnă „jeton nefungibil” în franceză.

Pentru unii, ele reprezintă noua gâscă cu ouă de aur pe piața de artă contemporană și au devenit în câteva luni esențiale pentru casele de licitații, ajungând la prețuri de câteva milioane de dolari – recordul revenind în întregime unei imagini digitală a artistului american Beeple cu 69,3 milioane, în martie, la Christie’s.

Foto credit: Aguttes