Principesa Sofia, despre clădiri abandonate, la București și la Londra
Principesa Sofia a României atrage atenția asupra unor clădiri abandonate din România, printr-o expoziție deschisă la București și la Londra.
„Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex/ Of Stone and Steel – A Voyage into the World of Urbex”, realizată de principesa Sofia împreună cu Jean Milligan și Irina Andreea Cristea, cuprinde mai mult de 20 de panouri fotografice care aduc în prim-plan o incursiune în istoria și starea actuală a unor clădiri abandonate din România.
Alteța Sa Regală Principesa Sofia a României și echipa au ales să imortalizeze locuri specifice din diferite părți ale țării, în special fabrici din zona Brașovului, din Transilvania, pentru semnificația lor industrială, precum și case de prestigiu și mici locuințe, pentru valoarea lor culturală și tradițională în regiunea nordică a Maramureșului. Echipa a inclus mine care prezintă un interes deosebit în aceeași zonă.
Atrăgând atenția asupra acestor locuri, Alteța Sa Regală speră să contribuie la evitarea căderii lor în uitare. Acestea reprezintă o fațetă remarcabilă a patrimoniului istoric și cultural al țării, care leagă oameni și evenimente de-a lungul timpului.
Expoziția poate fi vizitată în Sala Mare a Institutului Cultural Român din București până la finalul lunii, urmând ca din 29 octombrie să ajungă la sediul ICR Londra. În perioada 29 octombrie – 15 noiembrie 2024, expoziția va fi prezentată în Galeria „Constantin Brâncuși” a Institutului Cultural Român de la Londra.
Despre principesa Sofia
Alteța Sa Regală Principesa Sofia, cea de-a patra fiică a regelui Mihai şi a reginei Ana ai României, a fost pasionată de artă încă din copilărie. Fotografiile personale ale tatălui ei, în special cele pe care le-a realizat în perioada de tinerețe, capturând frumusețea Munților Carpați, au inspirat-o să mânuiască aparatul de fotografiat.
Astăzi, este un fotograf recunoscut pe plan internațional și are la activ numeroase expoziții în străinătate. Este laureată a Premiului Internațional Kotinos pentru Excelență în Arta Fotografică (2018), acordat în colaborare cu Organizația Internațională Filantropică și cu Organizația Internațională Saned.
Principesa Sofia este unul dintre cei mai importanți și activi mebri ai Familiei Regale a Românei. Activitatea sa oficială este dublată de cea artistică, de fotograf. În scopul extinderii acesteia din urmă, principesa a creat un proiect-umbrelă, pe termen lung, intitulat „România, o sărbătoare”. Inițiativa acoperă diverse subiecte, capturând imagini și documentând diversitatea României, istoria, mediul înconjurător și modul de viață al locuitorilor săi. Astfel, rezultatele constau în adevărate călătorii vizuale de-a lungul și de-a latul țării, care oferă perspective unice, rar întâlnite. Expoziția „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex” este cel de-al patrulea capitol al proiectului „România, o sărbătoare”.
În plus, Alteța Sa Regală este și scriitoare. În 1995, a publicat, la București, un volum de povești pentru copii, călcând pe urmele străbunicii sale, regina Maria. Primul său album de fotografii, „Mănăstirea română. Sărbătorind comunitățile spirituale ale României”, a fost publicat în 2021. Al doilea album a fost publicat în 2023 și este intitulat „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”.
În prezent, lucrează la realizarea unei noi cărți pentru copii, împreună cu unicul său născut, Eelaz, artist, care va realiza ilustrațiile.
Colaboratorii principesei
Irina-Andreea Cristea este asistenta Alteței Sale Regale Principesa Sofia a României în realizarea proiectelor fotografice. În prealabil, a lucrat ca ghid la Palatul Elisabeta din București. Irina Cristea a fost responabilă cu organizarea aspectelor logistice ale proiectului „Din piatră și oțel. O călătorie în lumea Urbex”. A fost cea care a stabilit interviurile, a discutat cu autoritățile locale în vederea dobândirii accesului și autorizațiilor necesare pentru accesul în diferite clădiri extrem de importante pentru succesul proiectului și a realizat orare precise pentru întreaga echipă.
Jean Milligan are o conexiune puternică cu România, țară în care a și locuit timp de un an, în perioada 1990-1991. Ulterior, câțiva ani, a fost directoarea ramurii elvețiene a Fundației Regale Margareta a României. De atunci a rămas legată strâns de Familia Regală a României, în special de principesa Sofia. Lucrând în strânsă colaborare cu Irina-Andreea Cristea, Jean Milligan a intervievat oameni relevanți și conectați cu locurile vizitate și a contribuit la forma finală a acestui proiect.
Expoziția poate fi vizitată la București până în 28 septembrie, între orele 10:00 și 18:00. Accesul este liber.
Credit foto: Daniel Angelescu, fotograf oficial al Casei Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române