Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Q&A – Scenografa de teatru Corina Grămoșteanu, la debutul în film
visul, catalin saizescu

Q&A – Scenografa de teatru Corina Grămoșteanu, la debutul în film

Corina Grămoșteanu, scenograf de teatru, își face debutul în film odată cu „Visul”, lungmetraj semnat de Cătălin Saizescu, ce va fi lansat în cinematografe pe 12 decembrie 2023. Într-un interviu acordat curatorial.ro, ea vorbește despre noua experiență.

Inspirat din fapte reale, după un scenariu semnat de Gabriel Gheorghe, filmul regizat de Cătălin Saizescu este o comedie în care visul unui actor de provincie pare să se năruie, în timp ce visurile celor din jur și ale deținuților cu care ajunge să pună în scenă un spectacol de teatru par să se apropie mai mult de îndeplinire.

„Visul” urmărește un șir de întâmplări al căror protagonist este Alex, un actor din provincie (interpretat de Vlad Logigan), cu visuri și aspirații diferite față de iubita lui Carmen (Georgiana Saizescu), care este tot actriță. Ocolit de succes în teatrul unde este ignorat de un mare regizor (jucat de George Ivașcu) care acordă o mai mare atenție unui actor celebru (Adi Nartea), el acceptă propunerea directoarei instituției (Magda Catone) de a pune în scenă un spectacol la un penitenciar de maximă siguranță, sub atenta supraveghere a unei tinere gardiene, Diana (Gloria Găitan). Viața lui Alex se complică: în timp ce el se refugiază în munca la spectacolul inspirat de „Visul unei nopți de vară” (piesa lui William Shakespeare) cu un grup de deținuți,  iubita lui se vede mai aproape de succesul la care visează în carieră, iar relația lor se schimbă. Alex continuă întâlnirile cu deținuții, însă aceștia au o motivație ascunsă: fac tot ce le stă în putință să fie selecționați la festivalul de teatru de penitenciar, după ce află că fiecare scenă are o trapă prin care ar putea evada.

Lungmetrajul a fost filmat în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, între altele, la penitenciarul Rahova. La Teatrul Odeon, cu acces special în culise și imagini în premieră, a fost recreată montarea și atmosfera unui spectacol de teatru. Alte locuri în care a fost filmat sunt cinematograful Gloria și Teatrul Excelsior.

Corina Grămoșteanu, absolventă a secție de Scenografie de la UNATC „I.L. Caragiale”, a colaborat cu nume importante ale regiei românești și internaționale precum: Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Andrei Șerban, Alexandru Tocilesc, Alexandru Dabija, Gigi Căciuleanu și Max Emanuel Cencic. A semnat costumele și scenografia unor importante spectacole puse în teatre și opere din țară și din Europa.

corina gramosteanu

Cum ai descrie prima ta experiență cu scenografia de film?

Corina Grămoșteanu: Scenografia este o călătorie frumoasă a descoperirii. Este prima mea experiență de film la un lungmetraj și sunt foarte bucuroasă.

Ce anume te-a atras în primul rând la proiect și te-a convins să te alături echipei?

Corina Grămoșteanu: Prima discuție cu regizorul Cătălin Saizescu m-a convins să mă alătur proiectului. Am pornit într-o călătorie împreună și cred că este o colaborare creativă minunată. Filmul necesită creație, flexibilitatea și organizare concomitent. Am pornit în această călătorie și am creat decorul și costumele acestui film care, acum văzut într-o variantă finală, mă bucură enorm.

deținuți visul

Visul

Cât a durat realizarea conceptului vizual și cum ai lucrat cu regizorul, cu producătorii?

Corina Grămoșteanu: Nu cred că pot contoriza într-un timp anume realizarea conceptului. Timpul devine relativ când faci ce îți place. Îmi place să creez și să consider o aventură orice proiect în care curiozitatea primează. E o joacă responsabilă.

Te-ai folosit de digital în munca ta pentru „Visul”? În ce măsură?

Corina Grămoșteanu: Trăim în era digitalului. Ne folosim de toate uneltele prezentului. În acest caz, cred că mai mult pentru documentare, după care am desenat, am creat și inventat în timpul pregătirii sau filmării.

adi nartea, vlad logigan visul

Adi Nartea și Vlad Logigan, în „Visul”

Ce planuri ai pentru viitorul apropiat? Îți dorești să mai lucrezi în film?

Corina Grămoșteanu: Mi-ar face plăcere să mai lucrez la film. În egală măsură îmi place să creez scenografii pentru operă sau teatru. În viitorul apropiat, urmează o operă în Franța.