Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Remarcabile descoperiri arheologice în 2023
minaret,of,the,mosque,in,chellah,or,sala,colonia,is

Remarcabile descoperiri arheologice în 2023

Numeroase descoperiri arheologice au fost înregistrate și anul acesta în lume, unele cu adevărat remarcabile, după cum le-au descris specialiștii – de la morminte antice la obiecte care denotă obiceiuri ale strămoșilor noștri timpurii și până la impresionante exemple de artă preistorică.

Morminte dinainte de era noastră, aproape de Notre-Dame

Cincizeci de morminte vechi de peste 2.000 de ani au fost descoperite în Ile de la Cite din Paris, aproape de Catedrala Notre-Dame, în timpul săpăturilor pentru extinderea gării Port Royal.

Mormintele au fost descoperite în situl care a fost cândva orașul roman Lutetia, unde locuia tribul galic Parisii. Cimitirul din Lutetia, cunoscut sub numele de necropola Saint-Jacques, a fost descoperit în timpul săpăturilor din secolul al XIX-lea și a fost folosit pentru prima dată între secolele I și III.

„Ceea ce este atât de excepțional la acest lucru este că avem o fereastră către trecutul nostru, ceea ce este destul de rar în acest oraș”, a declarat Dominique Garcia, președintele Institutului Național de Cercetări Arheologice Preventive din Franța (INRAP), pentru postul francez de televiziune Europe 1. „Bazându-ne pe riturile lor funerare, putem ajunge la un fel de viziune generală a oamenilor care au trăit în Paris în secolul al doilea”, a adăugat el.

Posibile adăposturi în Epoca de Piatră

Descoperirea unei structuri de lemn veche de jumătate de milion de ani pe malul unui râu din Zambia schimbă modul în care arheologii înțeleg viața umană din antichitate. Descoperirea sugerează că oamenii din Epoca de Piatră au construit ceea ce ar fi putut fi adăposturi.

„Această descoperire a schimbat modul în care mă gândesc la strămoșii noștri timpurii”, a declarat profesorul arheolog Larry Barham. Omul de știință de la Universitatea din Liverpool conduce proiectul de cercetare „Deep Roots of Humanity”, în cadrul căruia a fost excavat și analizat lemnul antic.

Descoperirea ar putea schimba convingerea actuală conform căreia oamenii antici duceau o viață simplă și nomadă. „Au făcut ceva nou și mare din lemn. Și-au folosit inteligența, imaginația și abilitățile pentru a crea ceva ce nu mai văzuseră niciodată, ceva ce nu mai existase până atunci”, a mai spus Barham.

„Frigider” antic roman, în Bulgaria

Arheologii care excavau o așezare militară romană din Bulgaria de astăzi au descoperit un tip de frigider antic. Descoperirea de la Novae, o fortăreață din secolul I e.n. situată de-a lungul fluviului Dunărea, a fost făcută în timp ce echipa de la Universitatea din Varșovia a găsit o mare parte din sistemul de apă al sitului. Aceștia au localizat primul puț de apă al așezării împreună cu o rețea de apeducte realizate din țevi de ceramică și plumb.

Alături de una dintre țevile de plumb, echipa a găsit o cutie cu capacul deschis construită din plăci ceramice. Poziția țevii și materialul folosit au fost alese pentru a păstra alimentele reci, spun arheologii. Este al doilea astfel de „frigider” întâlnit în săpăturile recente, dar cea mai recentă descoperire conține fragmente de vase de băut, boluri și oase de animale.

Primele exemple de artă preistorică, în Turcia

Sculpturi umane și animale descoperite de arheologi în Turcia sunt considerate primele exemple de artă preistorică, în urma analizei reziduurilor de pigment.

Descoperirile au fost făcute în situri preistorice despre care unii cred că ar avea legături cu vechile relatări biblice. Săpăturile au fost efectuate de Ministerul turc al Culturii și Turismului, care a anunțat descoperirea statuilor, descriind obiectele ca fiind „cele mai impresionante exemple” de artă preistorică.

O săpătură efectuată în Karahan Tepe a scos la iveală o efigie umană pe care ministerul a numit-o „una dintre cele mai realiste sculpturi ale perioadei”. Măsurând mai mult de 2 metri înălțime, sculptura evidențiază coastele, coloana vertebrală și oasele umerilor unui om și are o expresie facială realistă.

Situl datează din jurul anului 9.400 î.e.n., ceea ce sugerează că această lucrare ar putea fi cea mai veche statuie umană de acest tip descoperită vreodată – mai veche chiar și decât Omul din Urfa, care este datat în jurul anului 9.000 î.e.n. O statuie a unui vultur a fost găsită de asemenea în apropiere, au anunțat oficialii.

Noi descoperiri la Chellah

Arheologii marocani au scos la iveală mai multe ruine antice din ceea ce ei cred că a fost cândva un oraș portuar plin de viață în apropierea capitalei Marocului de astăzi, Rabat, printre care băi termale și cartiere muncitorești care speră să atragă turiști și cercetători în anii următori.

Cercetătorii de la Institutul Național de Științe Arheologice și Patrimoniu din Maroc au prezentat, în noiembrie, noile descoperiri făcute în acest an la Chellah – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO de 3,15 kilometri pătrați cu o amprentă de aproape cinci ori mai mare decât cea a orașului Pompei.

Ei cred că zona a fost colonizată pentru prima dată de fenicieni și a devenit un avanpost cheie al Imperiului Roman între secolele II și V. Necropola fortificată și așezările din jur au fost construite în apropierea Oceanului Atlantic, de-a lungul malurilor râului Bou Regreg. Descoperirile au inclus cărămizi inscripționate în neopunică, o limbă vorbită anterior sosirii romanilor în Maroc.

Descoperire excepțională în Italia

Arheologii italieni au descoperit 24 de statui antice din bronz, extrase din nămolul vechilor izvoare termale din Toscana, în perfectă stare de conservare după două milenii.

Statuile reprezintă divinităţi venerate în sanctuarul din San Casciano dei Bagni, stabilit în perioada etruscă înainte de a fi dezvoltate sub romani.

Ofrande, precum și aproximativ 5.000 de monede de aur, argint și bronz au fost, de asemenea, descoperite în timpul a trei ani de săpături în acest sit care atrage vizitatori pentru apele sale termale.

Este vorba despre o descoperire „de neegalat”, care va face lumină asupra perioadei în care au fost topite aceste bronzuri, situată între 200 î.e.n. și 100 e.n., au spus specialiștiii. Situl toscan găzduiește cea mai mare cantitate de statui de bronz etrusce și romane descoperite vreodată în Italia antică și este una dintre cele mai importante din întreaga Mediterană.