Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Noi descoperiri la Chellah, oraș antic cu amprentă de cinci ori mai mare decât Pompei
minaret,of,the,mosque,in,chellah,or,sala,colonia,is

Noi descoperiri la Chellah, oraș antic cu amprentă de cinci ori mai mare decât Pompei

Arheologii marocani au scos la iveală mai multe ruine antice din ceea ce ei cred că a fost cândva un oraș portuar plin de viață în apropierea capitalei Marocului de astăzi, Rabat, printre care băi termale și cartiere muncitorești care speră să atragă turiști și cercetători în anii următori.

Cercetătorii de la Institutul Național de Științe Arheologice și Patrimoniu din Maroc au prezentat, la finalul săptămânii, noile descoperiri făcute în acest an la Chellah – sit al Patrimoniului Mondial UNESCO de 3,15 kilometri pătrați cu o amprentă de aproape cinci ori mai mare decât cea a orașului Pompei, potrivit Associated Press.

Ei cred că zona a fost colonizată pentru prima dată de fenicieni și a devenit un avanpost cheie al Imperiului Roman între secolele II și V. Necropola fortificată și așezările din jur au fost construite în apropierea Oceanului Atlantic, de-a lungul malurilor râului Bou Regreg. Descoperirile au inclus cărămizi inscripționate în neopunică, o limbă vorbită anterior sosirii romanilor în Maroc.

Situl principal de săpături a fost închis pentru renovări de la începutul pandemiei, iar arheologii au lucrat la extinderea acestuia începând cu luna martie. Amprenta – inclusiv situl extins prezentat recent – este mai mare decât cea de la Volubilis, ruine celebre aflate la 179 kilometri est de Rabat.

Important punct comercial

Abdelaziz El Khayari, profesor de arheologie preislamică la Institutul Național de Științe Arheologice și Patrimoniu din Maroc, a declarat că importanța sitului provine din poziția sa pe apă, care probabil a făcut din el un loc comercial important, facilitând schimbul de materiale, inclusiv importul de marmură italiană și exportul de fildeș african.

El a spus că noile săpături au subliniat bogăția orașului și speră să afle mai multe în lunile și anii următori. „Încă nu am descoperit portul propriu-zis”, a spus profesorul.

El Khayari și echipa lui de arheologi au precizat că noile descoperiri mai îndepărtate de centrul orașului Chellah nu au fost vreodată analizate.

Investiții făcute de Stat

Mehdi Ben Said, ministrul marocan al Tineretului, culturii și comunicării, a declarat că este încrezător că amplasarea ruinelor în apropierea centrului capitalei marocane va deveni o atracție pentru turiștii din țară și din străinătate.

Instituția pe care o conduce a investit 487.000 de dolari (455.000 de euro) în proiect începând din martie și intenționează să dubleze această sumă anul viitor și în fiecare an următor până la finalizarea săpăturilor.

„Este ceva care poate interesa pe toată lumea”, a spus Ben Said. „Situri precum Volubilis primesc 500.000 de vizitatori pe an. Noi ne propunem să atingem 1 milion prin dezvoltarea acestuia, dându-i viață, stabilind marketingul, comunicarea și totul”.