Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Renovarea primului muzeu literar din țară, controversată. Academia Română cere revenirea la „autentic”
bojdeuca lui creanga, costel alexe

Renovarea primului muzeu literar din țară, controversată. Academia Română cere revenirea la „autentic”

Renovarea primului muzeu literar din țară, Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău (Iași), a iscat un val de controverse în spațiul public, atrâng după sine atenția Ministerului Culturii, care a dispus verificări ale Corpului de Control, dar și a Academiei Române, care cere revenirea la „autentic”.

Recent, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a publicat online mai multe imagini cu nou renovata bojdeucă ce urmează să fie inaugurată anul viitor. Pot fi remarcate cu ușurință parchetul lucios, prizele și ale finisaje de secol 21.

În apărarea unui simbol al culturii naționale, biroul prezidiului Academiei Române a transmis o scrisoare deschisă șefului CJ Iași.

„Din nefericire, așa cum ne semnalează oameni de cultură din toată țara și cum se poate vedea în imaginile postate pe internet, procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară, farmecul simplității și marca imediat recognoscibilă pentru cititorii povestitorului humuleștean. Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuțit și și-a pierdut căldura. Ea nu mai vorbește despre o epocă importantă pentru memoria noastră culturală. Însemnele identitare au dispărut”, se arată în scrisoarea remisă curatorial.ro.

Epoca libertăților pune în pericol vestigii ale culturii

Conducerea Academiei menționează că „adânca tristețe și justificata revoltă a oamenilor de bun simț izvorăsc din constatarea că o epocă a marilor libertăți și a unei incredibile expansiuni tehnologice pare să pună în primejdie multe vestigii ale culturii și istoriei românilor, simboluri care au supraviețuit atrocității războaielor, calamităților naturale și regimului comunist”.

Sunt invocate nepricepera, greșita înțelegere a activității de restaurare și conservare, ba chiar reaua intenție, care fac ca astfel de „proiecte de restaurare“ să fie un fel de „atentate latente”, distrugere iremediabilă a valorilor patrimoniului național.

Academia cere lui Costel Alexe să facă tot posibilul pentru ca „Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău să revină la autenticul său și să rămână un simbol identitar românesc, un reper distinct al spiritului locului și, deopotrivă, o atracție culturală deosebită”.

„Este o datorie pe care o avem în primul rând față de generațiile care vor veni și care, lipsite de astfel de simboluri de legătură cu vremurile de altădată, vor fi doar niște biete ființe-insule în derivă pe o mare a globalizării, născute într-un timp fără rădăcini și fără idealuri naționale și repere culturale”, mai este punctat în scrisoare.

Scrisoarea se dorește a fi și un semnal de alarmă și o invitație la responsabilitate adresate tuturor instituțiilor din țară care doresc sau își propun să restaureze simboluri culturale – un act cultural absolut necesar, dar care trebuie bine înțeles și făcut cu avizul celor mai buni specialiști în cunoașterea și în conservarea patrimoniului.

Credit foto: Costel Alexe