Romanian Design Week 2024 – Mai mult de 200 de proiecte multidisciplinare
Cea de-a 12-a ediție Romanian Design Week va avea loc între 24 mai și 2 iunie, cu tema „Unlock the City”, în clădirea monument istoric din Piața George Enescu care a găzduit în trecut celebrul restaurant Cina. Biletele de acces la festival au fost puse în vânzare pe site-ul evenimentului.
Festivalul a înregistrat anul acesta un număr record de înscrieri pentru RDW Exhibiton – mai mult de 150 de specialiști locali, reuniți în RDW Community, au validat 670 de proiecte înscrise în prima etapă a procesului de selecție și, ulterior, șase echipe de curatori locali și internaționali au stabilit care vor fi participanții RDW Exhibition 2024.
Este vorba despre mai mult de 200 de proiecte de arhitectură, design interior, design grafic, ilustrație, design vestimentar și design de produs.
Curatorii acestei ediții, pe categorii, sunt: Arhitectură: Andrei Șerbănescu – partener fondator al ADNBA, Irene Pérez și Jaume Mayol – studioul TEd’A arquitectes; Design de produs: Alexander Manu – profesor OCAD University, strateg, consultant, autor și Matthias Hillner – profesor la Departamentul SCADpro din cadrul Colegiului de Artă și Design Savannah; Design interior: Bruno Andreșoiu – arhitect, jurnalist de arhitectură și Stella Nikolakaki – arhitect senior și asociat la UNStudio; Design vestimentar: Marian Pălie – filosof, masterand și doctorand la Universitatea Națională de Arte din București și Andrew Ibi – practician al modei, educator și co-fondator al BOLD; Design grafic: Raymond Bobar – designer grafic și de literă și James Goggin – grafician britanic/ australian și partener la Practise; Ilustrație: Maria Surducan – ilustratoare, autoare de benzi desenate și scenaristă și Yuko Shimizu – ilustratoare japoneză multipremiată.
Reconectarea bucureștenilor la oraș
Ediția din 2024 a Romanian Design Week își propune să investigheze metodele prin care creativitatea și inovația pot modela orașele de mâine și să contribuie la explorarea Bucureștiului și la descoperirea potențialului și a straturilor acestuia, a spațiilor creative din oraș și a organizațiilor sau proiectelor culturale care le animă și definesc.
Publicul e invitat să descopere specificul creativ al unor zone din oraș, să descopere proiecte de design inedite și abordări multidisciplinare, dar și să contribuie la definirea unor spații de dialog, demonstrând astfel importanța proceselor de imaginare colectivă și de co-creare a unui oraș mai prietenos.
Tema generală a RDW2024 dorește să contribuie la reconectarea bucureștenilor la oraș și, mai ales, la comunitățile acestuia, redescoperite de această dată din perspectiva potențialului industriilor creative locale.