Sculpturile din Partenon – „Deciziile aparțin în întregime British Museum”
Soarta sculpturilor din Partenon aflate la British Museum este în întregime decisă de instituție, potrivit Downing Street. Săptămâna aceasta, prim-ministrul britanic Keir Starmer și-a întâlnit omologul grec, Kyriakos Mitsotakis, la Londra.
Pe agenda discuțiilor nu s-a aflat acest subiect, însă precizările Guvernului din Regat vin după ce The Times a scris că întâlnirea dintre cei doi lideri a fost organizată datorită progreselor înregistrate în negocierile pentru un potențial acord prin care sculpturile ar putea fi returnate Greciei.
A fost transmis că Guvernul „nu are planuri să schimbe legea, permițând o mutare permanentă, și cazul deciziilor referitoare la îngrijirea și gestionarea sculpturilor reprezintă o chestiune pentru administratorii British Museum, care este independent de Guvern din punct de vedere operațional”.
Întrebat dacă ar fi posibil ca sculpturile să fie împrumutate Atenei, purtătorul de cuvânt al Guvernului a spus: „Aceste decizii aparțin în întregime British Museum”.
Potrivit muzeului, discuțiile cu privire la un „Parteneriat Partenon” cultural sunt în curs și sunt „constructive”.
Parteneriatul pe termen lung, un echilibru potrivit
În luna iulie, Nicholas Cullinan, directorul British Museum din Londra, a vorbit despre posibilitatea unui acord oficial cu Grecia cu privire la sculpturile din marmură de la Partenon, indicând că instituția este mult mai dispusă decât înainte să rezolve disputa de lungă durată cu privire la aceste obiecte. El a exclus o înapoiere la scară largă a acestor sculpturi, care au fost scoase din Grecia la începutul secolului al XIX-lea de un nobil britanic și au rămas la Londra de atunci.
Parteneriatul s-ar afla probabil în centrul unei înțelegeri între muzeu și Guvernul grec, în urma căreia sculpturile ar putea fi returnate Atenei pentru expoziții speciale.
Purtătorul de cuvânt al British Museum a adăugat: „Credem că acest tip de parteneriat pe termen lung ar atinge echilibrul potrivit între împărtășirea celor mai mari obiecte ale noastre cu publicul din întreaga lume și menținerea integrității colecției incredibile pe care o deținem la muzeu”.
Vizita de săptămâna aceasta a fost prima pe care liderul grec a făcut-o în Regatul Unit de la declanșarea unei dispute diplomatice sub Guvernul anterior.
În 1963, Parlamentul britanic a adoptat o lege care interzice muzeului să restituie definitiv sculpturile de la Partenon. Această lege, cunoscută sub numele de British Museum Act 1963, împiedică în mod oficial muzeul să renunțe la orice operă de artă din colecția sa.
În ultimii ani, pe măsură ce repatrierea a devenit un subiect de preocupare mai larg răspândit, British Museum s-a confruntat cu apeluri din ce în ce mai puternice de a returna piese precum sculpturile din marmură de la Partenon și bronzurile din Benin.
Anterior, oficialii englezi au justificat păstrarea acestor obiecte spunând că sunt cel mai bine îngrijite de o instituție precum British Museum, însă unii istorici au pus la îndoială această logică. Alții au pus recent sub semnul întrebării capacitatea British Museum de a-și indexa corect colecția în general, după ce anul trecut s-a aflat că un curator a furat aproximativ 2.000 de piese din patrimoniul instituției.