Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Statele Unite au returnat Cambodgiei 33 de artefacte furate
artefacte

Statele Unite au returnat Cambodgiei 33 de artefacte furate

Antichități care au fost furate din siturile istorice khmer din Koh Ker și Angkor Wat au fost repatriate în Cambodgia, după ce oficiali de la Procuratura SUA pentru districtul sudic din New York și Departamentul pentru Securitate Internă au predat cele 33 de obiecte oficialilor cambodgieni la 11 septembrie.

Toate obiectele aparținuseră colecționarului George Lindemann, care a murit în 2018 și a cărui familie a predat voluntar artefactele autorităților.

cambodgia

Obiectele repatriate datează din secolul al X-lea până în secolul al XII-lea și includ o figură înclinată a lui Vishnu cu Lakshmi, care a fost luată din templul Krachap din Koh Ker (capitala regatului khmer), o sculptură monumentală a figurii așezate a lui Dhrishtadyumna din Koh Ker și șase capete de figuri demonice și angelice care au fost extrase de pe o poartă din complexul Angkor Wat.

Procuratura SUA pentru districtul sudic al New York-ului a ajutat până acum la returnarea a 65 de antichități cambodgiene, din 2012.

Comerțul cu antichități care au fost furate din Cambodgia în timpul domniei brutale a Khmerilor Roșii din anii 1970 a fost supus unui intens control internațional în ultimii ani, cu nenumărate artefacte repatriate din instituții publice și colecții private. Multe dintre acestea au trecut prin mâinile lui Douglas Latchford, un dealer care a fost inculpat în 2019 pentru presupusa implicare într-o operațiune vastă de contrabandă; rechizitoriul a fost respins după moartea sa în 2020.

Foto credit: Procuratura SUA pentru districtul sudic al New York-ului