Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Târgul internațional de carte „Gaudeamus” 2022
cluj,napoca,,romania, ,04,17,2019:,book,fair,(targul

Târgul internațional de carte „Gaudeamus” 2022

Târgul internațional de carte „Gaudeamus” a fost reluat în format fizic după doi ani de pauză, în contextul pandemiei, și a debutat pe 7 decembrie. Programul celei de-a 29-a ediții cuprinde lansări de carte, dezbateri și evenimente conexe.

Târgul, al cărui președinte de onoare este anul acesta Ana Blandiana, va fi deschis în Pavilionul B2 al complexului expozițional Romexpo din București până pe 11 decembrie. Au fost anunțați 200 de expozanți și mai mult de 600 de evenimente, potrivit Radio România, organizatorul evenimentului.

Printre volumele care vor fi lansate în cadrul târgului se numără ediţii în limba română ale unor bestseller-uri internaţionale, colecţii de istorie, memorii-jurnale, eseistică, filozofie, literatură română contemporană şi universală, ştiinţă şi carte pentru copii. În plus, multe vor avea prețuri speciale.

Selecție program edituri

În programul evenimentelor editurii Humanitas se regăsesc lansarea romanului „Stăpânul şi cuceritorul meu”, de Francois-Henri Deserable (Marele Premiu Pentru Roman al Academiei Franceze 2021), prezentarea cărţii „Invizibilii”, de Ioana Pârvulescu, apărută la Humanitas Junior, lansarea romanelor „Anihilare”, de Michel Houellebecq, „Podul Diavolului”, de Radu Paraschivescu, şi „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu, şi a volumelor „Ce gândeşte Dumnezeu? Puţină teologie”, de Gabriel Liiceanu, „Jurnalul lui 66: Noaptea în care am ars”, de Alexandra Furnea, „Despre viaţă, destin & nostalgie”, de Horia-Roman Patapievici, și „Mama. Un jurnal al dragostei şi al despărţirii”, de Ioan Stanomir, potrivit Agerpres.

Editura Litera va prezenta, între altele, cartea „Promisiunea”, de Damon Galgut, câştigătorul Man Booker 2021, de la laureatul premiului Nobel pentru Literatură 2021, Abdulrazak Gurnah, cărţile din seria de autor „Paradis”, „Pe ţărm”, „Vieţi în derivă” şi „Abandon”, dar și noul bestselller semnat Michelle Obama, „Lumina din noi. Cum să învingi în momentele dificile”.

Grupul editorial TREI promite o ofertă editorială de aproximativ 1.000 de titluri. Cărţi premiate, volume de dezvoltare personală și de istorie. Printre acestea, primul volum din seria de autor Annie Ernaux, laureata premiului Nobel pentru literatură 2022, care reuneşte două dintre cărţile semnate de scriitoarea franceză, „Pasiune simplă” şi „Confesiunea adolescentei”, apărut atât în format fizic, cât şi în format audio şi ePub în noua colecţie Anansi World Fiction a Editurii TREI; „Hoţii de atenţie. De ce nu te poţi concentra”, de Johann Hari, apărut în colecţia Psihologia pentru toţi, și noul thriller „Cazul Alaska Sanders” al lui Joel Dicker, în colecţia Fiction Connection.

Editura Polirom participă la târg cu un bogat program de lansări. Printre volumele care vor fi lansate aici se numără: ediţia în limba franceză a romanului „Ioşca”, de Cristian Fulaş, volume semnate de Adriana Babeţi – „Dicţionarul romanului central-european din secolul XX”, Liliana Corobca (editor) – „Panorama postcomunismului în România”, Irina Anghel – „Banchetul cerşetorilor”, câştigătoarea Concursului de Debut al Editurii Polirom – 2022, Mihaela Miroiu – „Aripi şi rădăcini”, Varujan Vosganian – „Povestiri despre oameni obişnuiţi”, Gabriela Adameşteanu – „Voci la distanţă”, Bogdan Răileanu – „Preda. Adevărul ca o pradă”, Cristina Modreanu – „Teatrul ca rezistenţă. Oameni de teatru în arhivele Securităţii”. În ciclul Dezbaterilor Biblioteca Polirom, editura organizează prezentarea volumelor semnate de Salman Rushdie – „Limbaje ale adevărului”, în parteneriat cu PEN România, şi de Armand Goşu – „Putin. Obsesia imperiului”.

Printre noutăţile editurii Paralela 45 se numără volumele „Şansa. Fuga de Holocaust. Amintirile unei copilării petrecute în exil”, de Uri Shulevitz, „Irina-Margareta Nistor – zâmbet de cinema”, de Annie Muscă, microromanul „Platanii din Samothraki”, de Ştefan Manasia, prima reeditare a ediţiilor princeps a celor două volume „Basmele românilor”, apărute în 1984, respectiv 1987 la Editura Ion Creangă; „Mic tratat de filosofie a păsărilor”, de Philippe J. Dubois şi Rousseau Elise, în traducerea lui Octavian Soviany; noile apariţii în colecţia „Tradiţii spirituale”, dar şi zece titluri noi din colecţia de „Crăciun pentru copii”.

Curtea Veche Publishing va prezenta la „Gaudeamus” cele mai populare titluri ale sale, dar şi noile apariţii, cu preţuri speciale pentru întreaga perioadă a târgului, dar mai ales o serie de evenimente care vor prilejui întâlniri cu artişti cunoscuţi şi apreciaţi la nivel internaţional, precum Dan Perjovschi, autori iubiţi de cărţi de copii, de la Cristiana Petre şi Andra Badea, autoarele şi ilustratoarele Tiny Rockers, la autorul lui ŢUP, Alex Donovici.

Despre ficţiune, vizitatorii Gaudeamus vor afla mai multe de la Alina Purcaru, Mihaela Michailov şi Marius Constantinescu, în dialog cu coordonatoarea Byblos, Luana Schidu. Mai mult, ASR Principele Radu va lansa un nou volum din Cărţile Regale.

Târgul, proiect finanţat de Ministerul Culturii, va fi deschis zilnic, între orele 10:00 şi 20:00, iar accesul publicului e gratuit.