Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Ucraina a lansat o bază de date cu operele de artă deținute recent de oligarhii ruși sancționați
salvator mundi

Ucraina a lansat o bază de date cu operele de artă deținute recent de oligarhii ruși sancționați

Ucraina a lansat o bază de date în care pot fi căutate opere de artă deținute recent de cetățeni ruși, în contextul sancțiunilor occidentale, pe fondul devastării continue a Ucrainei de către forțele rusești.

Potrivit The Guardian, baza de date este gestionată de Agenția Națională de Prevenire a Corupției din Ucraina (NACP), care a precizat că scopul instrumentului este de a „facilita participanților de pe piața de artă efectuarea de verificări privind sancțiunile și de a îngreuna vânzarea unor astfel de bunuri de către oligarhii ruși”.

Mai mulți ruși bogați au fost afectați de sancțiuni economice din partea Uniunii Europene, a Marii Britanii și a SUA, menite să le împiedice capacitatea de a face sau de a muta bani în străinătate, de la începutul invaziei rusești în Ucraina în februarie 2021. Printre rușii menționați pe listele de sancțiuni occidentale se numără ministrul rus al Culturii, Olga Lyubimova. Oligarhii Roman Abramovici și Alisher Usmanov – ambii colecționari prolifici – se numără printre persoanele sancționate de UE.

300 de opere de artă, incluse deja în baza de date

Noile baze de date detaliază proveniența, sau istoricul proprietății, a numeroase opere de artă prețioase, inclusiv un portret al lui Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol, achiziționat de un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, Mihail Fridman, și „Salvator Mundi” de Leonardo da Vinci, care a fost deținut de miliardarul Dmitri Rybolovlev. Rybolovlev a scos la licitație „Salvator Mundi” la Christie’s în 2017, unde s-a vândut cu 450,3 milioane de dolari.

„În prezent, secțiunea conține informații despre mai mult de 300 de obiecte de artă”, a precizat agenția. „Printre proprietarii acestora se numără miliardarul rus Viatcheslav Kantor, modelul Daria Zhukova, rapperul Timur Yunusov (Timati) și alte persoane care se află sub sancțiuni pentru că au sprijinit direct războiul Rusiei împotriva Ucrainei”.

Daria Zhukova este cunoscută mai popular sub numele de Dasha Zhukova; ea nu a fost sancționată. Colecționar important în lumea artei, ea a co-fondat, de asemenea, Muzeul Garage de Artă Contemporană împreună cu Abramovici, fostul ei soț. Ea continuă să facă parte din consiliile de administrație ale mai multor muzee, printre care Los Angeles County Museum of Art și Metropolitan Museum of Art, în cel din urmă figurând ca Dasha Niarchos, numele de familie al actualului ei soț, Stavros Niarchos II.

NACP a adăugat că oligarhii ruși au fost supuși unui control intensificat de la începutul războiului, având în vedere înclinația lor de a-și „ascunde și spăla banii prin intermediul obiectelor de artă”.

„Picturi, sculpturi, bijuterii artistice – exact acestea sunt folosite ca o portiță de scăpare pentru a ocoli sancțiunile”, a precizat agenția. „Secțiunea ‘război și artă’ va contribui la activitatea de prevenire a eludării sancțiunilor, găsirea bunurilor artistice ale rușilor sancționați cu scopul de a le îngheța în continuare, de a le confisca și de a le transfera în viitor în Ucraina”.