Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Un nou proiect Banksy, la Glastonbury
banksy, idles, glastonbury

Un nou proiect Banksy, la Glastonbury

Banksy, cunoscut pentru desenele murale cu mesaj socio-politic și cultural care au apărut în diverse părți ale lumii, a profitat de festivalul Glastonbury, ce a avut loc weekendul trecut, pentru a aborda o temă sensibilă cu care el a mai lucrat în trecut – migrația.

În timpul recitalului trupei punk-rock Idles – originară din Bristol, de unde este știut că e si artistul a cărui identitate nu a fost dezvăluită vreodată -, el a trimis în public o barcă gonflabilă cu manechine purtând veste de salvare. Aceasta a fost dusă pe brațe de miile de oameni aflați la concert.

Artistul a publicat online un clip cu acest moment, despre care se crede că simbolizează traversarea Canalului Mânecii de către micile ambarcațiuni ale migranților. Este și modul obișnuit al lui Banksy să anunțe o nouă creație.

Aparent, barca gonflabilă și-a făcut apariția în timpul melodiei „Danny Nedelko”, care tratează în mod explicit tema imigrației și include versuri precum: „Frica duce la panică, panica duce la durere / Durerea duce la furie, furia duce la ură”.

Un purtător de cuvânt al trupei britanice a spus că muzicienii și echipa nu au știut de acest număr al lui Bansky decât după terminarea concertului.

Vineri, artista Marina Abramović a reușit să conducă mulțimea de la scena Pyramid a Glastonbury, festival la care de regulă participă mai mult de 200.000 de persoane, în șapte minute de tăcere pentru pace, un gest menit să marcheze un „moment întunecat din istoria omenirii”. Mai târziu în acea seară, pe Other Stage, artistul stradal Banksy a organizat momentul-surpriză.

Nu a fost prima dată acum când Banksy și-a făcut simțită prezența la Glastonbury, care are loc în Worthy Farm (Anglia). În 2019, a realizat vesta cu steagul britanic purtată de rapperul Stormzy în timpul show-ului său de pe Pyramid Stage, iar o sculptură mobilă a lui intitulată „Sirens of the Lambs” a circulat în complex în 2014, surprinzând mulțimea „la orele de masă”. Aceasta a fost concepută pentru a sublinia problema animalelor crescute pentru carne.