Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marina Abramović, intervenție la Glastonbury despre starea actuală a lumii
kaunas,,lithuania, ,2022,march,29:,marina,abramovi?,is,a

Marina Abramović, intervenție la Glastonbury despre starea actuală a lumii

Artista sârbă Marina Abramović va avea o intervenție publică la festivalul Glastonbury prin care va încerca să determine publicul să reflecteze la starea actuală a lumii.

Scena Pyramid de la Glastonbury a găzduit unele dintre cele mai mari trupe rock și nume reprezentative ale genului pop din lume, cu mii de participanți, însă în 28 iunie artista Marina Abramović va cere mulțimii să păstreze tăcerea timp de șapte minute.

Abramović, ale cărei performance-uri au făcut-o una dintre cele mai faimoase artiste din lume, spune că are mari emoții. „Nu cunosc vreun artist vizual care să fi făcut așa ceva în fața a 175.000 – 200.000 de oameni. Cel mai mare public pe care l-am avut vreodată a fost de 6.000 de persoane pe un stadion, dar acest lucru depășește cu adevărat orice am făcut”, citează The Guardian.

Marina Abramović, care numește evenimentul o „intervenție publică” mai degrabă decât un spectacol, se va adresa mulțimii de pe scena Pyramid la ora locală 17:55, chiar înainte de recitalul lui PJ Harvey, apoi va cere mulțimii să facă liniște, ca parte a unei piese pe care o numește „Seven Minutes of Collective Silence”.

Artista recunoaște că e dificil să ceară miilor de participanți la festival, unii dintre ei prezenți acolo deja de două zile, să rămână pe loc, dar speră că oamenii vor profita de acest moment pentru a reflecta asupra stării actuale a lumii.

Moment provocator în carieră

Apariția lui Abramović, care admite că acesta este unul dintre cele mai provocatoare momente din cariera ei, va fi unul dintre momentele marcante ale festivalului și ea va urca pe scenă într-o ținută concepută de Riccardo Tisci, fost director de creație italian al Burberry. Artista nu dorește să dezvăluie detalii despre ce va purta, dar a declarat că va fi o „surpriză” și va fi în concordanță cu tema festivalului, „pacea”.

Artista va vizita, la ora 6 dimineața, Stonehenge – pentru a sta în mijlocul cercului, cu scopul de a obține „toată energia posibilă” înainte de a se îndrepta spre Glastonbury.

Abramović – care a devenit anul trecut prima femeie artist din istoria de 255 de ani a Academiei Regale (Royal Academy of Arts) care a avut o expoziție solo în galeriile principale – nu a mai fost la Glastonbury și intenționează să exploreze Worthy Farm după ce reprezentația ei de pe scenă se va încheia.

Înaintea ei în festival, pe scena Park, în jurul prânzului, va avea loc un alt moment artistic, când BISHI va interpreta „Voice Piece for Soprano”, de Yoko Ono, care include trei „țipete masive, cathartice” la care publicul se poate alătura.