Una dintre cele mai vechi moschei cunoscute din lume, descoperită în Israel
O echipă de arheologi israelieni a descoperit recent o veche moschee în așezarea beduină Rahat, în deșertul Negev, a informat The Times of Israel.
Arheologii au putut data moscheea în secolul al VII-lea, identificând vârsta ceramicii antice din fundațiile sale. Se crede că moscheea are 1.200 de ani. „Ceea ce este unic în moscheea noastră este proliferarea ceramicii din secolul al VII-lea pe amplasament, ceea ce o face una dintre cele mai vechi moschei din lume”, a spus pentru Times arheologul dr. Elena Kogan-Zehavi, unul dintre co-directorii săpăturilor Autorității pentru Antichități din Israel.
Structuri din epocile bizantină şi creştină
Se credea că o moschee din apropiere, recent excavată, a fost construită în aceeași perioadă, dar obiectele din interior au fost îndepărtate, ceea ce a făcut dificilă datarea. De fapt, în zonă există numeroase structuri din epoca bizantină, inclusiv structuri creștine, precum mănăstiri și o fermă creștină.
„Islamul a venit foarte, foarte devreme în nordul Negevului și a început să existe alături de așezarea creștină”, a spus Kogan-Zehavi.
Rahat este cea mai mare așezare permanentă a beduinilor, despre care Kogan-Zehavi a spus că sunt dornici să protejeze aceste situri cu moștenire culturală.
Moscheile antice au fost cel mai probabil construite de musulmani nomazi care au stabilit zona înainte de a decide să plece, din motive necunoscute. „Istoria se repetă mereu. Beduinii Rahat au părăsit o viață nomadă, s-au stabilit în orașe și au încearcat să-şi creeze o viață puțin diferită în așezarea lor permanentă. Același lucru s-a întâmplat acum 1.200 de ani”, a spus Kogan-Zehavi.
Credit foto: Israel Antiquities Authority