Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Una dintre cele mai vechi moschei cunoscute din lume, descoperită în Israel
israel antiquities authority

Una dintre cele mai vechi moschei cunoscute din lume, descoperită în Israel

O echipă de arheologi israelieni a descoperit recent o veche moschee în așezarea beduină Rahat, în deșertul Negev, a informat The Times of Israel.

Arheologii au putut data moscheea în secolul al VII-lea, identificând vârsta ceramicii antice din fundațiile sale. Se crede că moscheea are 1.200 de ani. „Ceea ce este unic în moscheea noastră este proliferarea ceramicii din secolul al VII-lea pe amplasament, ceea ce o face una dintre cele mai vechi moschei din lume”, a spus pentru Times arheologul dr. Elena Kogan-Zehavi, unul dintre co-directorii săpăturilor Autorității pentru Antichități din Israel.

Structuri din epocile bizantină şi creştină

Se credea că o moschee din apropiere, recent excavată, a fost construită în aceeași perioadă, dar obiectele din interior au fost îndepărtate, ceea ce a făcut dificilă datarea. De fapt, în zonă există numeroase structuri din epoca bizantină, inclusiv structuri creștine, precum mănăstiri și o fermă creștină.

„Islamul a venit foarte, foarte devreme în nordul Negevului și a început să existe alături de așezarea creștină”, a spus Kogan-Zehavi.

Rahat este cea mai mare așezare permanentă a beduinilor, despre care Kogan-Zehavi a spus că sunt dornici să protejeze aceste situri cu moștenire culturală.

Moscheile antice au fost cel mai probabil construite de musulmani nomazi care au stabilit zona înainte de a decide să plece, din motive necunoscute. „Istoria se repetă mereu. Beduinii Rahat au părăsit o viață nomadă, s-au stabilit în orașe și au încearcat să-şi creeze o viață puțin diferită în așezarea lor permanentă. Același lucru s-a întâmplat acum 1.200 de ani”, a spus Kogan-Zehavi.

Credit foto: Israel Antiquities Authority