Vestigiile unei biserici medievale descoperite sub Piazza San Marco din Veneția
Noi săpături arheologice în piața centrală a orașului Dogilor par să scoată la iveală structurile bisericii San Gemignano și ale mormintelor sale, care au fost documentate ultima dată în secolul al XIX-lea.
Unii spun că Napoleon a numit-o „cel mai elegant salon din Europa”, dar emblematica Piață San Marco din Veneția găzduiește vestigiile unui loc sacru care datează din epoca medievală: biserica San Gemignano. Clădirea a fost demolată în secolul al XII-lea pentru a face loc modernizării Pieței San Marco în secolul al XIII-lea, care atrage acum aproape 30 de milioane de vizitatori pe an.
„Piața San Marco nu a fost întotdeauna ceea ce vedem astăzi, a fost foarte diferită și acum nu este ușor să ne-o imaginăm cu canalele care o traversează și cu bisericile care o caracterizau”, a declarat Superintendența de Arheologie, Arte Plastice și Peisaj a Municipalității Veneției și a Lagunei sale (un comitet al Ministerului Culturii, n.r.) într-un comunicat publicat pe Facebook.
Un mormânt cu cinci schelete
Mormintele vechilor venețieni apar, iar povestea unei transformări urbane cruciale începe să prindă contur. Acest lucru era bine cunoscut prin documente, dar lipseau dovezile materiale tangibile: „Săpăturile au interceptat o serie de niveluri de zidărie și pardoseală care au aparţinut bisericii antice din San Gemignano”, precizează comisia Ministerului Culturii.
De asemenea, săpăturile au scos la iveală un mormânt în care se aflau cel puțin cinci schelete. De asemenea, sunt vizibile primele pavaje și ziduri medievale.
Clădirea din San Gemignano a fost demolată în secolul al XII-lea. O biserică a fost apoi reconstruită în secolul al XVI-lea de arhitectul Jacopo Sansovino. Cu toate acestea, nici această clădire nu a supraviețuit atunci când Napoleon a decis ca palatul său, folosit pentru a găzdui birourile administrației sale și pentru a găzdui Curtea atunci când aceasta călătorea, să fie amplasat în Piazza San Marco. Ulterior, dezvoltarea a fost redenumită aripa napoleoniană. Prin urmare, clădirea proiectată de Jacopo Sansovino a fost demolată.
Arheologii trebuie să verifice acum dacă rămășițele găsite corespund primei biserici (San Gemignano) sau celei construite de Jacopo Sansovino. Scheletele găsite vor permite să se determine perioada în care au fost depuse, datorită tehnicilor analitice avansate.
Ultimele descoperiri din Piazza San Marco datează de la săpăturile efectuate de Frederico Berchet și Giacomo Boni între 1885 și 1889. Superintendența de Arheologie, Arte Frumoase și Peisaj a municipalității Veneției și a lagunei sale intenționează să continue eforturile pentru a „înțelege nu doar evoluția, ci și nașterea pieței”, una dintre cele mai faimoase din lume.
Foto credit: Soprintendenza Archeologia, belle arti e paesaggio