Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Vioară Guarneri veche de 300 de ani, scoasă la vânzare cu estimare de 10 milioane de dolari
guarnieri 1731, tarisio

Vioară Guarneri veche de 300 de ani, scoasă la vânzare cu estimare de 10 milioane de dolari

O vioară rară, veche de aproximativ 300 de ani, care a făcut parte din colecția regretatului om de afaceri Sau-Wing Lam și care a fost expusă de două ori la Metropolitan Museum of Art din New York, va fi scoasă la licitație prin Tarisio, luna viitoare, cu o estimare de peste 10 milioane de dolari.

Instrumentul, care datează din 1731, este una dintre cele aproximativ 150 de viori fabricate manual de maestrul italian Giuseppe Guarneri del Gesù, membru al uneia dintre cele trei mari familii de lutieri din Cremona, Italia. În comparație cu viorile Stradivarius din aceeași epocă, viorile Guarneri au tonuri mai profunde și mai puternice și au fost apreciate de muzicieni precum Isaac Stern, Jascha Heifetz și Itzhak Perlman, potrivit Tarisio, reputată casă de licitații cu sediul la New York, specializată în vânzarea de rare instrumente cu coarde și arcuri.

Vioara scoasă la vânzare, cunoscută sub numele de „Baltic”, a fost deținută de violonista Dorotha Powers în anii 1950, care a dat la schimb două viori Stradivarius pentru a o cumpăra de la compania Wurlitzer, potrivit Tarisio.

Premieră în trei decenii

Viitoarea licitație marchează prima dată în peste 30 de ani când un instrument de acest tip este scos la vânzare publică.

Instrumentul a fost achiziționat de Lam în 1979 și a fost păstrat în familie după ce acesta a murit, în 1988, la vârsta de 65 de ani. Violonist și violist amator, Lam a început să colecționeze viori și arcușuri în anii 1960.

Vioara Guarneri a fost expusă la Met în 1994, ca parte a unui grup de 25 de instrumente Guarneri excepționale, apoi în 2012-2013, pentru a prezenta colecția lui Lam de instrumente cu coarde italiene și arcuri franceze.

Instrumentul va fi expus la galeriile Tarisio din New York între 22 februarie și 16 martie, când se încheie licitația online în care va fi prezentată.

Casa de licitații s-a ocupat de vânzarea celei mai scumpe viori scoase la licitație, Stradivarius „Lady Blunt”, deținută cândva de nepoata lui Lord Byron. Această vioară a fost vândută cu 15,9 milioane de dolari în 2011.

În vara anului trecut, o vioară Stradivarius veche de trei secole a fost adjudecată la Tarisio contra sumei de 15,3 milioane de dolari.