Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Ziua Cinematografelor, la prima ediție
film,projector,on,a,wooden,background,with,dramatic,lighting,and

Ziua Cinematografelor, la prima ediție

Ziua Cinematografelor va fi organizată pentru prima dată în România pe 10 septembrie. Proiectul este inițiat de Asociația Operatorilor de Cinema (AOC), în parteneriat cu Ministerul Culturii.

Această zi va fi „un omagiu adus cinematografiei și o recompensă pentru iubitorii de film, după o perioadă în care contextul social a fost unul mai puțin favorabil atât pentru cinematografe, cât și pentru cinefili”, se arată într-un comunicat emis de minister.

Pentru a marca Ziua Cinematografelor, operatorii de cinema au pregătit oferte speciale pentru spectatori, iar instituțiile din subordinea Ministerului Culturii organizează evenimente care pun în lumină cea de-a șaptea artă – de la proiecții la ateliere și discuții tematice, concursuri de desen inspirate din animație.

Cele 12 instituții ce aparțin de MC implicate în proiect sunt: Teatrul Național București, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Muzeul Național „George Enescu” (sediile de la Sinaia și Tescani), Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național de Istorie a României (9 septembrie), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Peleș, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” (online), Opera Națională Timișoara (20 septembrie), Opera Națională Cluj-Napoca, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” (15 septembrie) și Opera Națională București (Gala Uniunii Cineaștilor).

Filmul, o formă de artă esențială

„Filmul este o formă de artă extrem de importantă, esențială chiar, iar România s-a aflat dintotdeauna pe harta acestei exprimări artistice. Prin Ministerul Culturii și nu numai, prin instituțiile din subordine, suntem parteneri ai tuturor celor care vor să își exprime creativitatea în acest mod. În ceea ce privește implicarea noastră, pe zona administrativă, este important să venim și să punem accent pe ceea ce înseamnă cinematograful, să atragem astfel, prin mesajele noastre de susținere, cât mai mulți spectatori care să se bucure de creațiile producătorilor români. Prin parteneriatul cu AOC, Ministerul Culturii va avea, pe 10 septembrie, o serie de evenimente dedicate pentru a marca această zi, ca parte importantă a expresiei culturale românești”, a transmis Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

De cealaltă parte, Anca Mitran, directorul Centrului Național al Cinematografiei, a punctat: „Sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul industriei de filme, iar dacă n-ar exista sălile de cinematograf nu ar exista producţia de filme, nu ar exista niciun film, nu ar exista filme româneşti, poate doar filme de televiziune. Din păcate, în ultimii cinci ani din cauza situaţiei pandemice a scăzut foarte mult numărul de spectatori, încasările sălilor de cinematograf, cât şi numărul de spectacole. Tot în ultimii cinci ani, între 2017 și 2021, sălile de cinematograf au contribuit la Fondul Cinematografic cu aproximativ 20 de milioane de lei, ceea ce este foarte mult pentru noi, ţinând cont de faptul că un buget mediu al unui film este în jur de 4 milioane de lei. Deci, iată cum sala de cinematograf este o verigă foarte importantă în lanţul acesta de producţie a filmului”.

ziua cinematografelor, mc

Credit foto: Ministerul Culturii

Lansările din vară, cu 37% mai puține față de 2019

Jacob Borover, președinte AOC, a subliniat că numărul lansărilor de filme a fost mult mai scăzut decât cel din vara lui 2019, însă vânzările au înregistrat un nivel similar cu cel de acum trei ani.

„Deși au fost cu 37% mai puține lansări de filme în această vară decât în aceeași perioadă din 2019, oamenii au revenit la cinema cu entuziasm, vânzările de bilete fiind aproape la același nivel cu vara anului 2019. După ultimii 3 ani provocatori, acesta este modul nostru de a le mulțumi tuturor celor care au venit și vin la cinematografe pentru a viziona un film și care au susținut astfel marele ecran. Așadar, acesta reprezintă motivul pentru care pe 10 septembrie sărbătorim cu toții venirea la un cinematograf din apropiere”.

Cinefilii vor fi „răsplătiți” cu prețuri speciale la toate titlurile din program, a mai spus Borover.

Cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică referitor la activitatea unităților cultural-artistice în anul 2021 arată că producţia naţională de filme pentru marele ecran, anul trecut, a cuprins 55 de filme (36 filme artistice, 11 filme documentare şi ştiinţifice şi 8 filme de animaţie), cu 14 filme mai mult față de anul 2020.

Reţeaua cinematografică existentă la sfârşitul anului 2021 în evidenţele Centrului Naţional al Cinematografiei a cuprins 90 de unităţi cinematografice cu bandă normală (89 cinematografe şi o caravană), cu 5 cinematografe mai puţine decât în anul 2020. Reţeaua cinematografică a dispus, în anul 2021, de 442 de săli de cinema cu un total de 78.200 de locuri, faţă de 449 de săli de cinema cu 78.100 de locuri în anul 2020. În condiţiile relaxării restricţiilor cauzate de criza sanitară în anul 2021, proiecţia cinematografică a cuprins 356.700 spectacole (de 1,7 ori mai multe faţă de anul 2020), vizionate de 4,7 milioane spectatori (faţă de 3,3 milioane spectatori în anul 2020).