Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Ziua Mondială a Teatrului: Este misiunea noastră să fim în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât
theater,masks,,drama,and,comedy,with,a,red,curtain,as

Ziua Mondială a Teatrului: Este misiunea noastră să fim în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât

Ziua Mondială a Teatrului, instituită în 1962 de Institutul Internațional de Teatru ITI – Organizația Mondială pentru Artele Scenice, este marcată anual pe 27 martie. Această zi este o sărbătoare pentru cei care pot vedea valoarea și importanța artei teatrale și acționează ca un semnal de alarmă pentru guvernele, politicienii și instituțiile care nu au recunoscut încă valoarea sa pentru oameni și pentru individ și nu au realizat încă potențialul său de creștere economică.

Mesaj de Ziua Mondială a Teatrului 2023

Autoarea mesajului din acest an este actrița egipteană Samiha Ayoub. Ea face referire la instabilitatea lumii de astăzi, „rezultatul direct a ceea ce lumea noastră îndură în materie de conflicte, de războaie şi de catastrofe naturale, care au avut efecte devastatoare nu doar asupra lumii noastre materiale, ci şi asupra lumii noastre spirituale şi a păcii noastre sufleteşti”.

„Întreaga lume a devenit o împrăștiere de insule izolate sau de corăbii zorind spre orizonturi învăluite în ceaţă, fiecare desfăşurându-şi pânzele şi navigând fără busolă şi fără să vadă la orizont nimic care să o îndrume. Şi totuşi continuăm să navigăm, sperând să ajungem într-un port sigur, care să ne adăpostească după îndelungile rătăciri în mijlocul unei mări clocotitoare”.

Ea continuă: „Teatrul, în esenţa sa originară, este un act pur uman, bazat pe adevărata esenţă a umanităţii, care este viaţa. Cum a spus marele deschizător de drumuri Konstantin Stanislavski: «Nu veniţi niciodată la teatru cu picioarele pline de noroi. Lăsaţi-vă afară praful şi murdăria. Lăsaţi la uşă, odată cu hainele de stradă, micile voastre griji, sfade, măruntele voastre greutăţi, toate aceste lucruri care vă strică viaţa şi vă abat atenţia de la arta voastră!». Când urcăm pe scenă, o facem având în noi o singură viaţă, viaţa unei unice fiinţe omeneşti. Dar această viaţă are o uriaşă capacitate de a se diviza şi a se reproduce spre a se transforma în numeroase vieţi pe care noi le răspândim în această lume, pentru ca ele să înflorească şi să-şi reverse parfumul asupra celorlalţi”.

„Ceea ce facem noi în lumea teatrului, ca autori dramatici, regizori, actori, scenografi, poeţi, muzicieni, coregrafi şi tehnicieni, toţi, fără excepţie, este un act de creaţie, de creare a unei vieţi care nu exista înainte ca noi să fi urcat pe scenă. Această viaţă merită o mână binevoitoare care să o susţină, un piept iubitor care să o îmbrăţişeze, o inimă tandră care să simtă la fel ca ea şi un spirit treaz care să-i ofere raţiunile de care are nevoie pentru a continua şi a supravieţui”.

Samiha Ayoub consideră că misiunea creatorilor de teatru este să fie „în avangarda luptei împotriva a tot ce e urât, sângeros şi inuman”.

Scurtă biografie Samiha Ayoub

Născută în districtul Shubra din Cairo, Samiha Ayoub a absolvit în 1953 Institutul Superior de Artă Dramatică, unde a studiat cu dramaturgul Zaki Tulaimat.

De-a lungul carierei sale artistice, a jucat în aproximativ 170 de spectacole. Deși activitatea sa principală s-a desfășurat în teatru, a lucrat și în film și televiziune.

Talentul i-a fost recunoscut și onorat și de mai mulți președinți de stat, primind distincții – între alții – de la Gamal Abdel Nasser și Anwar Sadat, precum și de la președintele sirian Hafez al-Assad și președintele francez Valéry Giscard d’Estaing.