Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  7+1 muze pentru Gustav Klimt

7+1 muze pentru Gustav Klimt

Deși a pictat zeci de chipuri de femei, doar câteva i-au fost cu adevărat muze lui Gustav Klimt, inspirându-l în viață și în experimentarea artistică.

1. klimt portrait of szerena lederer 1899 857x1920

Portretul Szerenei Lederer

SZERENA LEDERER

O femeie foarte frumoasă, măritată cu un prieten apropiat de-al lui Klimt. Szerena a fost cel mai mare colecționar de artă al pictorului austriac.

5. klimt portrait of elisabeth lederer 1377x1920

Portretul Elisabeth Lederer

ELISABETH LEDERER

Fiica Szerenei și o apropiată a lui Klimt. Atât de apropiată încât i se adresează pictorului cu apelativul “Unchiule”.

6. klimt portrait of ria munk iii 1917 941x1920

Portretul Ria Munk

RIA MUNK

Nepoata Szerenei Lederer. S-a sinucis la 24 de ani din cauza unei decepții în dragoste, iar Klimt a fost angajat pentru a-i face un portret postum. Pictura nu a fost finalizată niciodată.

2. klimt portrait of gertha loew 1902

Portret Gertha Loew

GERTHA LOEW

O femeie frumoasă și puternică, administrator al sanatoriului la care avea să fie tratat inclusiv Klimt. Tabloul este un cadou de nuntă pentru soțul ei.

031 emilie floge theredlist

Portret Emilie Floge

EMILIE FLOGE

Creatoare de modă și femeie de afaceri, Emilie este cea mai longevivă relație a lui Klimt. Este principala sa muză și confident, fără să existe dovezi solide privind o poveste de dragoste între ei. Se spune că Emilie Floge este de altfel modelul care a pozat pentru “Sărut”, pictura iconică a lui Gustav Klimt.

4. klimt portrait of mäda primavesi 1912 751x1024

Portret Mada Primavesi

MADA PRIMAVESI

Având doar 9 ani la momentul portretului, avea să fie ultima persoană care l-a văzut pe Klimt la lucru. Rochia pentru portret a fost realizată de Emilie Floge special pentru ocazie.

gustav klimt 046

Portret Adele Bach

ADELE BLOCH-BAUER

Cea mai cunoscută dintre muzele lui Klimt. Deși era măritată cu un bogat industriaș vienez, și despre ea au existat zvonuri că ar fi avut o idilă cu Gustav Klimt.

Gustav Klimt si pisica

KATZE (trad.ger. “Pisica”)

Klimt nu a pictat nimic semnificativ pe subiectul pisicilor, însă Katze și alte câteva feline au populat întotdeauna atelierele maestrului.