Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  A treia ediție a festivalului new media art RADAR, vizitată de mai mult de 10.600 de persoane
radar 2022

A treia ediție a festivalului new media art RADAR, vizitată de mai mult de 10.600 de persoane

Cea de-a treia ediție a festivalului de new media art RADAR, care a avut loc între 14 și 16 octombrie, în trei clădiri de patrimoniu aflate în apropiere de Piața Universității, a fost vizitată de mai mult de 10.600 de persoane care au adresat  6.673 de întrebări oracolului AI.

Proiecte aflate la intersecția dintre artă și tehnologii emergente, unite prin tema Metavers, au fost prezentate la Palatul Oscar Maugsch, Palatul Bursei – Camera de Comerț și Industrie și Ghica House.

În același weekend, a avut loc a șasea ediție Spotlight, festival de artă vizuală, iar în Parcul Titan, a fost prezentată o expoziție-capsulă de lucrări în realitate augmentată, parte din XR Month.

Artiștii RADAR

Cele 30 de proiecte prezentate la RADAR au conținut Realitate augmentată, Realitate Virtuală, Video-Mapping, Instalații interactive, Inteligență artificială, Metahumans, Game Art și NFT-uri. Ele au fost dezvoltate de: Aural Eye, Adistu, AMC Ro Studio, Anca Damian, Augmented Space Agency, Cote.ggml, Denis Flueraru, Dan Adrian Ionescu, Dragoș Iulian Matei, Dragoș Dogioiu, Emil Drăgan, Ioana Mischie, Ionuț Moldovanu, Cristina Bodnărescu, Les Ateliers Nomad, Lucian, Noiseloop Studio, Rizi Studio, Sandu Milea, Ștefan Damian, Tammy Lovin, Toma Herciu.

Artiștii au putut fi întâlniți de către public în seara de sâmbătă, la evenimentul Meet the artists. Aceasta a fost o seară dedicată artiștilor și publicului, iar inițiativa a fost susținută de Conceptual Lab by Theo Nissim.

radar 2022

Cele mai populare instalații la RADAR 2022

Oracolul ANA (AI Future Teller), o instalație compusă din rețele neurale cu o dispoziție spre predicții, creată de Mihai Cojocaru și rec.ON, a primit 6.673 de întrebări din partea publicului și a răspuns într-un mod creativ și original, cu ajutorul inteligenței artificiale.

Spațiul imersiv din cadrul Palatul Oscar Maugsch a constat în două show-uri de video mapping arhitectural create de studioul Aural Eye și, respectiv, Ouchhh, un studio global creativ de new media.

AI Avatar Ballroom a transformat Sala de Bal a Palatului Bursei într-un proiect colaborativ ce a reunit artiști, dezvoltatori din diferite domenii, precum și inteligența artificială. Trei dintre avatarurile RADAR, generate de AI, au devenit Metahumans, iar personajul principal a putut fi controlat de către public.

Conceptul instalației a fost dezvoltat de Mihai Cojocaru, directorul tehnic & creativ al festivalului, care a și ghidat algoritmul AI de generare a avatarurilor. Alex Cioacă, AI artist, a generat animații pentru avatarurile rezultate folosind alt algoritm AI. Serj Zărnescu, artist 3D, a sculptat trei dintre avataruri și a realizat integrări customizate pentru automatizarea animațiilor faciale. Punerea în scenă a fost făcută de Noetic, studio de video-mapping, care a animat avatarurile și compoziția audiovizuală în timpul evenimentului.

radar 1 2022

RADAR Kids

Festivalul RADAR a avut și o secțiune dedicată copiilor cu vârste de peste 6 ani: Fantasia Playground. Instalațiile prezentate aici au creat un loc de joacă care a îmbinat arta cu tehnologia, într-un mod interactiv de a dezvolta imaginația. RADAR Kids a fost creat de mai mulți artiști digitali, arhitecți, programatori și comunicatori vizuali special pentru copii.

Noile tehnologii au integrat conceptul de Metavers pentru a familiariza copiii într-un mod interactiv și creativ cu noile tehnologii. Proiectele cu care au interacționat copiii au fost realizate cu ajutorul AR (augmented reality), VR (virtual reality), proiecții video, senzori de mișcare, lumini și sunete care captau atenția celor mici și le-a permis să controleze și să exploreze o lume fantastică.

Platforma FAR

Platforma educațională FAR este un program de finanțare și mentorship care a fost lansat vara aceasta. Această inițiativă RADAR a găzduit trei dezbateri în cadrul festivalului, cu temele:

Centre și muzee new media, alături de Merel Van Helsdingen, fondatoare și director general al Muzeului Nxt, Amsterdam, Marton Orosz, director/ istoric de Artă/ curator Muzeul Vasarely și Muzeul Light Art, Budapesta și Piotr Krajewski, director artistic / curator WRO Art Center.

Metavers, NFT și comunitatea Web3, alături de membrii Centrului Cultural Subcarpați, Sabin Dima, fondator Humans.ai și Tammy Lovin, arhitect Metavers și creator de experiențe de artă digitală.

Spații imersive și festivaluri new media, alături de Esra Ozkan, curator arte digitale și tehnologiilor emergente X Media Art Museum, Istanbul, Alex Czetwertynski, artist/curator/director de creație, Ferdi Alici, fondator și director OUCHHH și Christl Baur, co-producător și cercetător Ars Electronica.

Întâlnirile au fost moderate de Alexandru Berceanu, regizor de realități mixte & conferențiar universitar UNATC, și de Adrian Posteucă, consultant în Tehnologii Creative și Metaverse.

Următoarea ediție RADAR va avea loc în toamna anului 2023. RADAR este un proiect cofinanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul programului București afectiv 2022.

Credit foto: RADAR