Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Afișele în stil art deco pentru Jocurile Olimpice de la Paris, inspirate de trecutul flamboaiant al orașului
afis jocurile olimpice

Afișele în stil art deco pentru Jocurile Olimpice de la Paris, inspirate de trecutul flamboaiant al orașului

Culori vibrante și repere impresionante luminează afișele pentru Jocurile Olimpice de la Paris într-un stil art deco inspirat de trecutul flamboaiant al orașului. Afișele au fost prezentate la Musée d’Orsay – fosta gară transformată în muzeu impunător care se întinde de-a lungul râului Sena – în prezența directorului de design al Paris 2024, Joachim Roncin, și a artistului din spatele lor, Ugo Gattoni.

„Nu vreau să fie ceva plictisitor, cum ar fi doar un afiș cu un singur logo și o dată pe el, așa cum sunt de obicei. Vreau să spun o poveste”, a declarat Roncin pentru The Associated Press, într-un interviu acordat din studioul artistului înainte de dezvelire. „Vreau să fie ceva foarte vesel, pentru că se va merge la o mare petrecere. Vreau să fie foarte vesel. Să sperăm că oamenii vor fi inspirați de aceste afișe”.

Printre cele mai impresionante elemente se numără Turnul Eiffel care străpunge Stade de France. Ca și cum ar forma o prăjitură uriașă care amestecă două ingrediente cruciale: cel mai faimos simbol al Parisului și stadionul național.

Spectatorii din afișe au expresii proaspete care sunt perfect surprinse. Parcă ar fi încremeniți în timp, bucurându-se de o petrecere uriașă și atemporală undeva, pe un balcon, admirând dansatorii de salon, sau invitați la o petrecere grandioasă organizată de însuși Marele Gatsby.

„Este stilul art deco”, a spus Roncin. „Am vrut ceva foarte flamboaiant, foarte bogat, foarte colorat. Este tipic pentru Paris, când te uiți la diverse stiluri de restaurante, poți vedea stilul art deco. Când te uiți la intrările de la metrou, poți vedea stilul art nouveau”.

În fundal, se vede flacăra olimpică sosind pe o navă cu trei catarge în portul francez Marsilia, după ce a navigat din Grecia, și valurile înalte care reprezintă probele de surf din Tahiti. Mai aproape, câteva dintre monumentele din Paris care vor fi folosite în timpul ambelor Jocuri.

Les Invalides, unde se află mormântul fostului împărat francez Napoléon Bonaparte, imperiosul Grand Palais, Arcul de Triumf și Castelul de Versailles, ale cărui grădini strălucitoare vor găzdui evenimente ecvestre și de pentatlon.

paris olimpic

Roncin a declarat că vor fi vândute între 15.000 și 30.000 de afișe pentru Jocurile de la Paris din 26 iulie-11 august și pentru Jocurile Paralimpice din 28 august-8 septembrie. Prețurile variază de la 20 de euro (22 de dolari) pentru cel mai mic format (30×40 centimetri), 30 de euro (33 de dolari) pentru cel mediu (50×70 centimetri) și 40 de euro (43 de dolari) pentru cel mai mare (60×80 centimetri).

Afișele vor apărea, de asemenea, pe panouri publicitare din tot Parisul.

Gattoni a spus că este pentru prima dată când desenează „atât de mulți oameni” și își descrie stilul ca fiind crearea unui univers – unul care atrage oamenii.

„Să te scufunzi în acest univers și să devii parte din el”, a spus Gattoni. „Desenul este atât de detaliat încât te poți imagina plimbându-te prin grădinile de la Versailles”.

Una dintre cele mai captivante scene ale posterului reprezintă un atlet care stă pe o platformă de scufundări cu brațele întinse, porumbelul olimpic așezat ușor pe brațul stâng. „Jocurile Olimpice sunt menite să fie o perioadă de pace mondială”, a spus Gattoni.

Foto credit: press.paris2024.org