Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Alexandru Mironov, în conversație cu fotograful Mihai Barabancea la 2/3 Galeria
vernisaj metatronix 3000

Alexandru Mironov, în conversație cu fotograful Mihai Barabancea la 2/3 Galeria

Scriitorul și jurnalistul Alexandru Mironov va avea pe 10 martie o discuție despre știință, ficțiune și artă cu fotograful Mihai Barabancea, la 2/3 Galeria, unde acesta din urmă a vernisat recent expoziția „Metratonix 3000”, ce poate fi vizitată până pe 24 martie.

Evenimentul participativ este programat să înceapă la ora 19:00. Va fi un dialog liber și neconvențional, spun reprezentanții 2/3 Galeria. Celor doi li se va alătura Claudia Retegan, curator și fondator al acestui spațiu.

Se va discuta despre artă, știință și ficțiune, despre ce înseamnă să suprinzi în imagini un univers complex cu personaje autohtone ce pot exprima un exhibiționism exacerbat, despre cum poți forma un dialog viu și capricios între obiect și subiect și despre cum poți crea o expoziție neconvențională, intrigantă și autentică.

Participarea la acest eveniment este limitată în baza locurilor disponibile.

Exhibiționism exacerbat

Mihai Barabancea aduce fotografia într-o extremă impresionantă. Autor a trei cărți și câștigător al Gomma Prix Award, el prezintă în cadrul expoziției „Metatronix 3000” o lume paralelă ce se extinde în mai multe medii și se materializează în diverse formate fotografice.

Expoziția „Metatronix 3000” găzduită la 2/3 Galeria oferă publicului posibilitatea de a explora un univers complex, cu personaje autohtone sinistre și anonime ce pot exprima un exhibiționism exacerbat, „o distopie estică a indivizilor care trăiesc între ruinele unei societăți sucumbate de obsesia ei pentru noutatea trecătoare”, după cum spune curatoarea Carmen Casiuc.

Cine este Mihai Barabancea

Născut în 1983, Mihai Barabancea a creat fotografie, instalație, performance și hiper-realityhacking, toate acestea având ca obiect recurent mediul urban românesc, cu glitch-urile culturale specifice.

A scris cartea „Rescrierea Secvenței”, care a câștigat Gomma Prix Award. Artistul a făcut parte printre primele mișcări de street art din România. Printre proiectele sale se numără expozițiile „Normalitate, ce cuvânt brutal”, (MNAC), „Sneakers Art” la Romanian Design Week și “End of future” – expoziție de grup vernisată în Mexic.

A reprezentat România în cadrul Jocurilor Francofoniei de la Nisa în 2013. De-a lungul anilor, Barabancea a mai expus în Paris și Chișinău. În 2018, a lansat cartea „Sărutul”, în care sunt puse în discuție limitele artelor vizuale. Proiectul editorial reprezintă un experiment deoarece este un album foto accesibilizat și nevăzătorilor prin intermediul unor embosări tactile și a descrierilor în Braille.

Alexandru Mironov și știința

Alexandu Mironov este scriitor, jurnalist, prezentator, realizator al emisiunii săptămânale „Știință și imaginație” difuzată de postul TVR 1, autor al mai mult de 16 de volume. A desfășurat o lungă si bogată activitate de popularizare a științei și a „science fiction”-ului in Romania.

2/3 Galeria din București își propune să promoveze arta contemporană, punând accentul pe fotografie. Spațiul expozițional a fost deschis pe 10 iunie 2021 în București, unde, în premieră pentru România au fost expuse lucrările artistului american John Divola.

Credit foto: 2/3 Galeria