Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Amplă expoziție Basquiat cu lucrări dintr-o perioadă mai puțin cunoscută și o nouă monografie
jean michel basquiat, hollywood africans (1983) © estate of jean michel basquiat

Amplă expoziție Basquiat cu lucrări dintr-o perioadă mai puțin cunoscută și o nouă monografie

O amplă expoziție cu lucrări dintr-o perioadă mai puțin cunoscută a lui Jean-Michel Basquiat, însoțită de un catalog, și o nouă monografie scrisă de un reputat expert se numără printre evenimentele ce îl au în centru anul acesta pe artistul-cult.

„Jean-Michel Basquiat: Made on Market Street” e deschisă începând cu 7 martie și până la 1 iunie la Gagosian L.A., iar o serie de alte proiecte legate de regretatul artist sunt în curs.

Expoziția și catalogul care o însoțește promit să aprofundeze și mai mult înțelegerea vieții scurte, dar fascinante și dinamice a artistului devenit celebru în New York, în anii 1980, și decedat la doar 27 de ani, în 1988.

Ele vor evidenția perioada mai puțin cunoscută a lui Jean-Michel Basquiat din Los Angeles. Deși artistul este adesea asociat cu New York și Brooklyn, unde a ajuns la maturitate în perioada de glorie a artei stradale și a hip-hop-ului, expoziția de la Gagosian se concentrează asupra perioadei petrecute în California, unde, cu sprijinul direct al dealerului (care chiar l-a invitat pe artist să locuiască temporar în casa sa din oraș cu prietena lui de atunci, Madonna) și al altora, Basquiat a prosperat și a întâlnit mulți creatori și artiști cu aceeași mentalitate.

Lucrări realizate în Venice

Larry Gagosian și Fred Hoffman, proprietar al New City Editions care a lucrat îndeaproape cu artistul la începutul anilor 1980, pentru a crea ediții devenite acum emblematice, sunt cei doi curatori ai expoziției care reunește 30 de lucrări realizate în cartierul Venice, inclusiv împrumuturi din colecții importante precum Broad Museum, MoMA și Whitney Museum din New York.

„Pentru un artist care a fost mult timp asociat cu New York-ul, Jean-Michel a fost surprinzător de productiv în perioada petrecută în California. A creat aproximativ o sută de lucrări de artă în două studiouri diferite, în apropierea plajei, pe Market Street din Venice, pe o perioadă de doi ani, între 1982 și 1984”, scrie Gagosian în introducerea catalogului.

Basquiat, pe piața de artă

Un alt mod în care se manifestă creșterea popularității lui recent este piața de art. Recordul actual al unei lucrări de Basquiat la licitație (stabilit la Sotheby’s în 2018) este de 110,5 milioane de dolari, iar al doilea cel mai mare rezultat la licitație nu este departe, 93 de milioane de dolari, sumă plătită la Christie’s New York în 2021. Până în prezent, cinci lucrări ale lui Basquiat au depășit 50 de milioane de dolari fiecare la licitații.

Începând cu 2005, căutările pentru Basquiat pe baza de date a prețurilor Artnet au crescut vertiginos; chiar anul trecut, el a fost al optulea cel mai căutat artist, ținând companie unora ca Pablo Picasso și Andy Warhol. Anul trecut a fost marcat și de deschiderea expoziției „Basquiat: King Pleasure”, la New York, sub conducerea Basquiat Estate și care a ajuns apoi la Los Angeles.

Mai nou, jucătorul de fotbal american Travis Kelce, iubitul cântăreței Taylor Swift, a anunțat că finanțează un nou documentar despre artist.

Basquiat, de la jazz la anatomie și literatură

Editura Rizzoli va lansa în luna mai a acestui an o monografie intitulată „Jean-Michel Basquiat: The Iconic Work”, realizată de Dieter Buchhart, și expert în Basquiat și curator stabilit la Viena, care a publicat deja numeroase cărți despre artist.

Cartea servește și drept catalog al amplei expoziții „Jean-Michel Basquiat” deschise la Brant Foundation în 2019. Curatoriată de Dieter Buchhart, a abordat nenumăratele surse de inspirație care l-au influențat pe Basquiat și opera sa, de la jazz, anatomie, figuri sportive, benzi desenate, literatură clasică la diaspora africană și istoria artei.

Cartea va oferi din nou și mai multe informații despre opera variată a artistului. Potrivit autorului, Basquiat „a luat cu asalt lumea artei din anii 1980: mai întâi New York, apoi Europa și întreaga lume”. Sunt analizate 100 de lucrări și explorate atât inspirația, cât și procesul de creație din spatele acestora.

Foto: Jean-Michel Basquiat, „Hollywood Africans” (1983) © Estate of Jean-Michel Basquiat / Artestar, New York © Whitney Museum of American Art/ Licensed by Scala/ Art Resource NY