Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  PORTRET. Jean-Michel Basquiat, simbol al secolului XX
basquiat portret

PORTRET. Jean-Michel Basquiat, simbol al secolului XX

Viața dramatică a lui Jean-Michel Basquiat și picturile emblematice – care prezintă diverse mâzgălituri obsesive, simboluri și diagrame enigmatice și iconografie, inclusiv cranii, măști și simbolul coroanei ca marcă înregistrată a sa – îl fac unul dintre cei mai faimoși artiști ai secolului al XX-lea.

Copil precoce

Artistul american Jean-Michel Basquiat, asociat în special cu arta stradală, neo-expresionismul, s-a născut în Brooklyn, New York, la 22 decembrie 1960, dintr-o mamă portoricană și un tată haitian. A fost al doilea dintre cei patru copii; avea două surori mai mici și un frate mai mare care a murit cu puțin timp înainte de nașterea lui.

A fost atras de artă încă de mic. Mama lui, Matilde, i-a apreciat talentul și i-a încurajat interesul înscriindu-l ca tânăr membru al Muzeului de Artă din Brooklyn. Până la vârsta de 11 ani, vorbea fluent franceză și spaniolă, precum și engleză.

La vârsta de șase ani, Basquiat a fost lovit de o mașină; brațul i s-a rupt și a fost supus mai multor intervenții chirurgicale. În timp ce se recupera, mama lui i-a cumpărat o copie a „Grey’s Anatomy”, manualul medical din secolul al XIX-lea. Acest lucru ar avea o influență de durată asupra operei sale.

Când avea 13 ani, mama lui Basquiat a fost internată într-o instituție de psihiatrie; ea avea să intre și să iasă din instituții mai mulți ani de atunci. Basquiat a urmat un liceu alternativ din Manhattan, City-as-School, orientat către cei talentați și dimpotrivă – unde a aruncat cu o plăcintă în fața directorului. În cele din urmă, a început să petreacă timp în jurul Școlii de Arte Vizuale, unde s-a împrietenit cu studenții Keith Haring și Kenny Scharf.

Basquiat îl venera de multă vreme pe legendarul artist pop Andy Warhol. În 1980, s-au întâlnit la un restaurant din Soho, iar Basquiat i-a arătat o copie a unuia dintre colajele sale foto. Cei doi s-au întâlnit din nou doi ani mai târziu, când dealerul de artă al lui Basquiat, Bruno Bischofberger, l-a adus la „Fabrica” lui Warhol. Warhol a fost impresionat de tânărul artist; cei doi au început curând să lucreze împreună și au devenit prieteni apropiați.

Între 1983 și 1985 au colaborat la mai multe tablouri. Potrivit lui Ronnie Cutrone, unul dintre asistenții de studio ai lui Warhol, „Relația a fost simbiotică. Jean-Michel a crezut că are nevoie de faima lui Andy, iar Andy a crezut că are nevoie de sângele nou al lui Jean-Michel. Jean-Michel i-a oferit din nou lui Andy o imagine rebelă”.

Prima și cea mai recentă expoziție

Prima expoziție oficială a fost „The Times Square Show” din New York în 1980 și cea mai recentă a fost „Swim the Mountain Climb the Sea” la Galeria Tim Van Laere în Anvers, anul acesta.

Jean-Michel Basquiat este cel mai adesea expus în Statele Unite, dar și în Franța, Germania și în alte țări.

Basquiat a avut cel puțin 114 expoziții personale și 512 de grup de-a lungul ultimilor 42 de ani. A fost prezent în cel 48 de târguri de ară și 12 bienale.

Una dintre cele mai notabile prezențe a fost la cea de-a 52-a ediții Bienalei de la Veneția în 2007.

Printre cele mai reprezentative expoziții se numără cele de la Whitney Biennial din New York și Bienala de la Sao Paulo. Basquiat a fost expus cu Andy Warhol și Keith Haring.

Lucrări de artă de Jean-Michel Basquiat se află în cel puțin 36 de colecții din muzee la Museum of Modern Art (MoMA) din New York și Centre Pompidou din Paris între altele.

Jean-Michel Basquiat este clasat în Top 1.000 mondial și între primii 100 de artiști din Statele Unite.

În 1987 s-a bucurat de cea mai mare popularitate, poziția în clasament a artistului s-a îmbunătățit în ultimii 6 ani, cu cea mai dramatică schimbare în 1981.

Pictorul autodidact a îmbrățișat graffiti-ul înainte de a se angaja într-o practică de studio.

Și-a găsit un mentor și un prieten în Andy Warhol, care l-a ajutat pe tânărul artist să supraviețuiască în lumea artei din New York-ul anilor 1980.

De-a lungul operei sale, Basquiat s-a inspirat din propria moștenire din Caraibe; o convergență a istoriilor culturale afro-americane, africane și aztece; teme clasice; și personalități ale culturii pop, inclusiv sportivi și muzicieni.

Profunzimea intelectuală a picturilor sale a câștigat aprecierea largă atât înainte, cât și după moartea sa la vârsta 27 de ani.

În 2017, „Untitled” (1982) de Basquiat a atins 110,5 milioane de dolari la licitație și a devenit cea mai scumpă lucrare a unui artist american care s-a vândut vreodată.

Lupta cu drogurile

În 1985, a apărut pe coperta revistei revistei The New York Times. Basquiat se afla în vârful carierei sale – dar se lupta cu o dependență severă de droguri, care l-a determinat pe Nosei să nu-l mai reprezinte.

Mulți apropiați de Basquiat ar spune mai târziu că numai Warhol reușise să-l convingă să-și controleze consumul de droguri; când Warhol a murit, în 1987, Basquiat a cedat. Basquiat a murit la 12 august 1988, în New York, în urma unei supradoze.

Astăzi, munca lui Basquiat apare în colecțiile unora dintre figurile de top ale muzicii și cinematografiei, inclusiv basistului U2 Adam Clayton, Jay-Z și Leonardo DiCaprio. Actorul Johnny Depp, care a oferit opt ​​picturi și desene ale lui Basquiat spre vânzare la licitație la Christie’s în 2016, a spus despre artist: „Nimic nu poate înlocui căldura și actualitatea poeziei lui Basquiat, sau întrebările și adevărurile absolute pe care le-a transmis”.

În licitație, în mai, la Christie’s

Tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict” (1982), de Jean-Michel Basquiat, va fi scos pentru prima dată la vânzare de casa Christie’s pe 10 mai.

portrait of the artist as a young derelict

„Portrait of the Artist as a Young Derelict”

Portretul, acril, ulei, ulei și feronerie pe construcție din lemn cu balamale, va fi parte din licitația de artă contemporană are un preț de pornire de aproximativ 30 de milioane de dolari, potrivit unui purtător de cuvânt al Christie’s citat de artnews.com. O estimare a lucrării este disponibilă doar la cerere.

„Portrait of the Artist as a Young Derelict” este Jean-Michael Basquiat studiindu-l pe Jean-Michel Basquiat. După cum se arată în titlu, nu este un autoportret al artistului, ci un portret, subliniind atenția lui asupra modului în care l-au perceput ceilalți și asupra modului în care el, ca străin, s-a confruntat cu locul său în canon. În cele din urmă, lucrarea cristalizează mitul lui Basquiat prin utilizarea iconografiei familiare, criptice, dezvăluind o conștiință de sine informată în părți egale de percepția personală și publică a operei sale.

see plate3

„See Plate 3”

În aceeași sesiune, „See Plate 3”, o sculptură unică de sine stătătoare care vorbește despre aprecierea artiștilor pentru suprafețele picturale excepționale și neobișnuite, are o estimare stabilită între 4 și 6 milioane de dolari. Cuprinzând o cutie de pânză realizată manual, plasată deasupra unui postament din lemn construit, lucrarea prezintă o selecție dintre cele mai celebre motive ale artistului, inclusiv coroana sa cu trei colțuri.

King Pleasure”, o mare expoziție și omagiu adus lui Jean-Michel Basquiat, organizată până la 5 septembrie de cele două surori ale artistului, Lisane Basquiat și Jeanine Heriveaux în clădirea Starrett-Lehigh din West Chelsea, cuprinde 100 de picturi și desene păstrate în familie și expuse rar sau deloc în public.

Credit foto: Christie’s