Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Amplă retrospectivă Helmut Newton, în Spania
helmut newton fact & fiction

Amplă retrospectivă Helmut Newton, în Spania

O amplă expoziție care celebrează viața și opera legendarului fotograf germano-australian Helmut Newton (1920 – 2004) va fi deschisă în această toamnă în A Coruña (Spania).

Expoziția este a treia prezentată de Fundația Marta Ortega Pérez și urmează prezentărilor de succes dedicate lui Peter Lindbergh și Steven Meisel.

„Helmut Newton – Fact & Fiction” este realizată în colaborare cu Fundația Helmut Newton și e curatoriată de Philippe Garner, Matthias Harder și Tim Jefferies. Expoziția va avea loc între 18 noiembrie și 1 mai 2024.

Șase decenii în slujba fotografiei

Pe parcursul unei cariere care s-a întins pe parcursul a șase decenii, Helmut Newton a ajuns să fie considerat unul dintre cei mai importanți fotografi din lume. Creator prolific și vizionar veritabil, el continuă să se dovedească și astăzi o influență majoră asupra fotografiei moderne și a artei vizuale.

Expoziția va spune povestea omului din spatele operei, cu ajutorul unei serii de videoclipuri care îl prezintă pe Newton la lucru și în conversații; imagini personale care oferă o perspectivă asupra copilăriei, carierei și parteneriatului cu soția lui, June; precum și alte documente, postere, aparate foto și echipamente, recuzită și artefacte.

Selecția de imagini de modă și stil reprezintă limbajul vizual îndrăzneț și nedisimulat al lui Newton, inclusiv reprezentativele sale „Big Nudes” și portrete memorabile ale unor personalități care au susținut emanciparea și exprimarea de sine – printre care Andy Warhol, David Bowie, Margaret Thatcher, Charlotte Rampling, Elsa Perretti, Daryl Hannah, Jerry Hall, Naomi Campbell, Yves Saint Laurent și Karl Lagerfeld.

Ca o contrapondere la faimoasele sale imagini de modă, în expoziție vor fi prezentate exemple de „peisaje” mai puțin cunoscute ale lui Newton – imagini cu locurile care l-au impresionat, de la Paris la Los Angeles, de la Monte Carlo la Berlin, de la Viena la Las Vegas, care reflectă de asemenea atmosfera specială din A Coruña.

Fundația Marta Ortega Pérez este definită de trei direcții: moda, fotografia și A Coruña. Expoziția inaugurală a fundației, „Peter Lindbergh: Untold Stories” (2021), a atras mai mult de 100.000 de vizitatori, iar cea de-a doua, „Steven Meisel 1993 A Year in Photographs”, mai mult de 130.000 de vizitatori.

Foto: Helmut Newton – Yves Saint Laurent, Rue Aubriot, French Vogue, 1975 Paris