
Ana Ion Leonte și ceramica imprevizibilă
Inspirată de vizitele făcute vară de vară bunicii ei, Ana Ion Leonte a imortalizat în ceramică arsă scaieții pe care îi vedea venind de pe deal. Așa sunt și cei din lucrarea „Aer Knott”, expusă în parcul de sculpturi RAD din grădinile CARO, în mișcare.
„De obicei, un element de ceramică se regăsește în aproape toate lucrările pe care le fac. Procesul începe cu un întreg, care pentru artist este cu siguranță mai important decât pentru privitor”, spune Ana Ion Leonte.
Scaieții sunt prezentați în suspensie, în timpul rostogolirii. „Fac ceramică de mult timp și sunt multe metode. Nu știi niciodată cum vor ieși lucrările din cuptor, pentru că fac glazurile de la început, în funcție de materialele pe care le am – zinc, cobalt. Mă joc mult cu chimia, așa că nu știu niciodată ce obțin. Poți face mii de experimente și, în funcție de unde pui materialul în cuptor, gazul lovește diferit, așa că… Niciodată nu iese același lucru”.
Leonte, reprezentată de galeria /SAC, este unul dintre cei mai mult de 60 de artiști prezenți cu lucrări în RAD Sculpture Park, care se va încheia în 25 mai.
Tema parcului o reprezintă nevoia de diversitate și de dialog. Este o temă actuală, trăim „o contemporaneitate a diferențelor”, după cum explică curatorul Alex Radu. „Diversitatea ne îmbogățește ca societate și avem nevoie de dialog și de artă în spațiul public”.
Parcul interacționează cu cea de-a treia ediție a RAD Art Fair, care are loc între 22 și 25 mai, târg de artă contemporană ce aduce împreună cele mai importante galerii din România. La CARO, târgul reunește mai mult de 120 de artiști români și internaționali, reprezentați de 28 de galerii de artă din România, dar și din Austria, Belgia, Germania și Polonia. RAD Art Fair este structurat în două secțiuni: „Galleries”, care include galerii consacrate de artă contemporană, și „Platform”, secțiune dedicată galeriilor emergente și inițiativelor curatoriale tinere, susținute printr-un program special de mentorat oferit de RAD.
Credit foto: curatorial