Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Andreescu și Bălașa, cele mai mari adjudecări în Licitația de vară a Artmark. „Nud pe canapea” a lui Tonitza, nevândută
case de tara, ioan andreescu

Andreescu și Bălașa, cele mai mari adjudecări în Licitația de vară a Artmark. „Nud pe canapea” a lui Tonitza, nevândută

Lucrări de Ioan Andreescu, Sabin Bălașa și Ion Țuculescu au obținut cele mai mari prețuri în Licitația de vară organizată de Artmark la București pe 20 iunie, în timp ce opera „Nud pe canapea”, de Nicolae Tonitza, care primise cea mai mare estimare, a rămas nevândută.

Licitația de vară a reunit 203 opere de artă semnate de mari maeștri ai artei românești, completată de opere de artă din colecția doctorului Valeriu Tempea, cu o valoare de mai mult de 1 milion de euro.

„Case de țară” (1873 – 1874), ulei pe pânză de Ioan Andreescu, a fost vândută pentru 55.000 de euro, aproximativ estimarea maximă primită. Lucrarea, specifică perioadei de început, atunci când artistul se afla în regiunea Buzăului, este inventariată în arhiva cunoscutului critic de artă Radu Bogdan și este certificată pe verso de Camil Ressu.

calatorie, sabin bălașa

Călătorie, de Sabin Bălașa

Ea a fost urmată, ca preț de ajudecare, de „Călătorie” (1987), acrilic pe pânză de Sabin Bălașa, vândută pentru 50.000 de euro, de mai bine de cinci ori estimarea.

Al treilea cel mai mare preț obținut în licitație l-a obținut „Femei la câmp”, de Ion Țuculescu. Lucrarea, ulei pe pânză, a fost adjudecată contra sumei de 35.000 de euro, estimarea maximă primită anterior.

femei la câmp, detaliu, ion tuculescu

Femei la câmp (detaliu), de Ion Țuculescu

Au mai fost licitate și adjudecate lucrări de Nicolae Grigorescu, Theodor Pallady, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mutzner, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba și Octav Băncilă.

Cea mai mare estimare a fost stabilită pentru „Nud pe canapea”, ulei pe pânză de Nicolae Tonitza, de cel mult 120.000 de euro, iar prețul post-licitație al lucrării este de 100.000 de euro.