Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Archie Moore, al doilea artist aborigen din istorie care va reprezenta Australia la Bienala de la Veneția din 2024
australia at the venice biennale

Archie Moore, al doilea artist aborigen din istorie care va reprezenta Australia la Bienala de la Veneția din 2024

Australia a anunțat că Archie Moore, un artist Kamilaroi și Bigambul cu sediul în Redlands, Queensland, va reprezenta țara la Bienala de la Veneția din 2024, care urmează să fie deschisă în aprilie.

Expoziția, curatoriată de Ellie Buttrose de la Galeria de Artă din Queensland, va fi a treia din pavilionul australian selectat printr-un proces de apel deschis.

Moore va fi al doilea artist aborigen care va reprezenta Australia la Bienală într-o expoziţie solo, după Tracey Moffatt în 2017.

Ellie Buttrose, curator de artă contemporană australiană la Queensland Art Gallery | Galeria de Artă Modernă din Brisbane, va organiza pavilionul lui Moore.

Artiștii aborigeni câștigă vizibilitate

Lucrările lui Moore au abordat frecvent probleme legate de istoria aborigenilor, dezinformarea despre aceasta și modul în care obiectele pot semnifica aspecte ale identității cuiva.

Printre lucrările sale cele mai notabile se află o comandă din 2018 pentru Aeroportul Internațional din Sydney, cunoscută sub numele de „United Neytions”, care prezintă un grup de steaguri mari suspendate menite să celebreze „populații indigene locale pe ale căror terenuri tradiționale se află aeroportul (o zonă internațională sau „țara nimănui”), după cum a scris Moore odată.

La Bienala de la Veneția, popoarele indigene câștigă o vizibilitate mai mare în pavilioanele naționale, care sunt separate de expoziția principală a celei mai mari expoziții de artă din lume.

În 2019, colectivul Isuma a devenit primul grup de artiști inuiți care a reprezentat Canada, iar în 2022, Pavilionul Nordic, care istoric a fost destinat artiștilor albi din Suedia, Norvegia și Finlanda, a fost realizat de trei artiști sami și rebotezat în numele poporului respectiv.

„Vă mulțumesc tuturor pentru încrederea voastră extraordinară în munca mea propusă pentru Pavilionul Australiei la Bienala de la Veneția”, a spus Moore într-un comunicat.