Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  REPORTAJ foto – Arhitectura spiralei, tema centrală a celei mai noi expoziții de la Galateca
i walk the line

REPORTAJ foto – Arhitectura spiralei, tema centrală a celei mai noi expoziții de la Galateca

Primul vernisaj al anului la Galeria Galateca din București a avut loc pe 17 ianuarie. Expoziția „I Walk the Line. We Walk the Spiral” reunește patru artiste din Republica Moldova – Cristina Bălan, Daciana, Olesea Muntean și Yuliana Kilchevski, membre ale colectivului artistic InSpirART.

i walk the line we walk the spiral

Flavia Popa, din partea Creart, a spus la vernisaj: „Această expoziție a luat naștere marcând Ziua Culturii Naționale. Ne-am gândit la o punte București-Chișinău și ne-am mobilizat pentru această expoziție pentru că ne-a plăcut mult de ideea de co-creație, de patru artiste într-o expoziție. Acum, mai mult ca nicicând e nevoie de unitate, sprijin”. Acesta este mesajul pe care vrea să-l transmită expoziția.

„Titlul pe care l-am dat a fost născocit într-o seară și toată arhitectura de expoziție este inspirată de conceptul creat de Cristina Bălan, acela de spirală”, a precizat Andreea Sandu, coordonatoarea Galateca.

i walk the line3

„Winter Solstice”, Yuliana Kilchevski și Cristina Bălan

13 lucrări în acril pe pânză

Lucrările celor patru artiste, 13, sunt toate realizate în acril pe pânză, de dimensiuni similare, 120 x 120, și expuse în tandem, una lipită de spatele celeilalte ca într-o susținere reciprocă, așa cum se susțin și artistele. Toate sunt legate între ele prin elementul spiralei, simbol ce se referă la viață și evoluție.

rise

„Rise”, Daciana

În lucrarea „Rise” artista Daciana a vrut să exprime „fantoma viitorului”, „fantoma trecutului”, „renașterea”, „privirea către viitor”. O altă lucrare a ei este „Let Go”, o creație puternică din punct de vedere vizual, impregnată de urmele unui trecut întunecat, pe care chiar a scris „Past”.

awakening

„Awakening”, Olesea Muntean

Yuliana Kilchevski prezintă „Bumblebee”, „Dragon Mandala” iar împreună cu Cristina Bălan a creat „Winter Solstice”, o lucrare „semiabstractă, spirituală”, finalizată și inspirată de cerul Solstițiului de iarnă, a mărturisit artista.

madonna

„Madonna”, Cristina Bălan și Olesea Muntean

Cristina Bălan prezintă „Transition”, „Prayer”, „Venus”, „Lucky Bunnies”, realizată împreună cu Iurii Palcov, „Concentric Gray” și „Zen”. Olesea Muntean expune „Awakening”, una dintre operele captivante din expoziție.

„Madonna”, principala lucrare din expoziție este creația Cristinei Bălan și a Olesei Muntean. Pentru aceasta a și fost organizată o licitație silențioasă. Cele două redau „o formă blândă de abstracție, o iluzie a realității, a adevărului, a marii anxietăți a lumii contemporane”, descria tabloul Francesco Caprioli, consultant în zona artelor vizuale din Veneția. „Am vrut să colaborăm împreună, să învățăm una de la alta și aici s-au îmbinat tehnicile noastre, încercând să o arătăm pe Madonna, femeia cu pruncul în brațe, într-o simbolistică cosmică”, a explicat Cristina Bălan.

Lucrările pot fi văzute în galeria bucureșteană până la 29 ianuarie. Curatori: Roxana Lepădat și Andreea Sandu.

Foto credit: curatorial.ro