Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Arta de a râde de noi înșine”, expoziție de caricatură mexicană contemporană la București
instituto cervantes trino

„Arta de a râde de noi înșine”, expoziție de caricatură mexicană contemporană la București

O expoziție de caricatură mexicană contemporană cu lucrări semnate de José Trinidad Camacho, cunoscut sub pseudonimul Trino, va fi deschisă la Institutul Cervantes din București în perioada 6 decembrie – 31 ianuarie.

Vernisajul din sala de expoziții a institutului, la care accesul este liber în baza rezervării la cultbuc@cervantes.es, este programat pe 6 decembrie, la ora 18:30, în prezența ambasadoarei Mexicului în România, Amparo Eréndira Anguiano, și a curatorului Justin Baroncea.

Expoziția de la București reunește 37 de imagini, selecționate de arhitectul Justin Baroncea. Vizitatorii vor putea întâlni câteva exemple ale unui univers populat de personaje comune, tratate însă cu multă profunzime și simplitate.

„Trino. Arta de a râde de noi înșine. Caricatură” va fi deschisă în perioada 7 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024, de luni până joi, între orele 09:00 și 20:00, vinerea și sâmbăta, între 09:00 și 15:00. Duminica și în perioada 25 decembrie – 2 ianuarie, sala este închisă.

trino

Despre Trino

José Trinidad Camacho, născut în Guadalajara, în 1961, este unul dintre caricaturiștii mexicani inovatori și provocatori. Cu un umor acid și direct, desenele lui abordează teme diferite, de la glume pentru copii până la cele mai crude critici politice. În anul 2000, a câștigat Premiul Național de Jurnalism – categoria caricatură politică – și, în 2006, Premiul Național de Comunicare „José Pagés Llergo” pentru jurnalism acordat celui mai bun caricaturist. Este și câștigător al Premiului „Inkpot”, la Comic-Con 2022, și al Premiului „La Catrina 2022”, la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara.

Trino s-a format lucrând pentru ziare. Umorul său descrie situații de zi cu zi detașare și adesea cu o doză de absurd. În fiecare zi se confruntă cu foaia albă de hârtie și de acolo își provoacă cititorii, îi face să râdă și să reflecteze la prezent. Poate fi ascultat în podcastul „La Chora Interminable”, împreună cu Jis, co-creatorul seriei de caricaturi „Monos” (2012) și al filmului „El Santos vs la Tetona Mendoza”. Începând din 2021, Chora TV transmite săptămânal pe canalul 44 al Universității din Guadalajara și pe canalul 22 al Ministerului Culturii din Mexic. În 2023, a avut premiera podcastul „La Última Trinchera”, unde Trino participă alături de Andrés Bustamante.

Trino a realizat și dublaje și animații pentru Jocurile Olimpice și cupele mondiale de fotbal. De asemenea, a lucrat ca ilustrator de carte pentru copii pentru mai multe edituri, printre care Fondo de Cultura Económica, Tusquets, Sexto Piso. A publicat zeci de titluri la diferite edituri, cele mai importante fiind cele 11 volume din seria „El Santos”. În 2023, a lansat cu editura Penguin Random House volumul „Crónicas de un Dandy”. A fost invitat să organizeze expoziții cu cele mai renumite serii ale sale de benzi desenate și caricaturi la Consulatele mexicane din Atlanta, El Paso și Salt Lake City.