Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artă de secol 21, vânzări de peste 100 de milioane de dolari la Christie’s

Artă de secol 21, vânzări de peste 100 de milioane de dolari la Christie’s

Licitația de artă de secol 21 a Christie’s din seara zilei de 10 mai a înregistrat un total de 103 milioane de dolari, după ce săptămâna a debutat cu o vânzare de aproximativ 318 milioane de dolari.

În prima licitație de săptămâna aceasta a casei Christie’s, vedeta a fost portretul „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), realizat de Andy Warhol, vândut pentru 195 de milioane de dolari, record pentru o lucrare de artă de secol 20.

Vânzarea de marți a fost condusă de o pânză monumentală pictată de Gerhard Richter, „Abstraktes Bild” (1994), care a fost adjudecată contra sumei de 36,5 milioane de dolari.

În medie, pentru loturile scoase la vânzare au fost primite oferte din partea a câte șase licitatori.

Totalul ar fi fost mult mai mare, însă două lucrări semnate Jean-Michel Basquiat, între care tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict”, estimat la 30 de milioane de dolari, au fost retrase în ultimul moment.

Recorduri pentru noi artiști

Au fost stabilite recorduri pentru zece noi artiști: Anna Weyant, Shara Hughes, Matthew Wong, Ewa Juszkiewicz, Reggie Burrows Hodges, Tom Sachs, Eric Fischl, Helmut Newton, Joel Mesler și Ouattara Watts.

„Summertime”, de Anna Weyant, a obținut după opt minute de licitație 1,5 milioane de dolari, de mai mult de șapte ori estimarea minimă.

„Spins”, de Shara Hughes, a fost vândut pentru 2,94 de milioane, după ce fusese estimat la 500.000 de dolari.

Pânza monumentală „Green Room”, de Matthew Wong, a fost vândută pentru suma record de 5,34 de milioane de dolari, dublu față de estimarea maximă. „Portrait of a Lady (After Louis Leopold Boilly)”, de Ewa Juszkiewicz, a fost vândut pentru 1,56 de milioane de dolari către POLIN Museum of the History of Polish Jews.

Ultimul lot în licitație a fost un NFT al lui Refik Anadol, „Living Architecture: Casa Batlló”. Lucrarea de artă digitală a obținut 1,38 de milioane de dolari.