Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă de secol 21, vânzări de peste 100 de milioane de dolari la Christie’s
licitatie christies, gerhard r

Artă de secol 21, vânzări de peste 100 de milioane de dolari la Christie’s

Licitația de artă de secol 21 a Christie’s din seara zilei de 10 mai a înregistrat un total de 103 milioane de dolari, după ce săptămâna a debutat cu o vânzare de aproximativ 318 milioane de dolari.

În prima licitație de săptămâna aceasta a casei Christie’s, vedeta a fost portretul „Shot Sage Blue Marilyn” (1964), realizat de Andy Warhol, vândut pentru 195 de milioane de dolari, record pentru o lucrare de artă de secol 20.

Vânzarea de marți a fost condusă de o pânză monumentală pictată de Gerhard Richter, „Abstraktes Bild” (1994), care a fost adjudecată contra sumei de 36,5 milioane de dolari.

În medie, pentru loturile scoase la vânzare au fost primite oferte din partea a câte șase licitatori.

Totalul ar fi fost mult mai mare, însă două lucrări semnate Jean-Michel Basquiat, între care tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict”, estimat la 30 de milioane de dolari, au fost retrase în ultimul moment.

Recorduri pentru noi artiști

Au fost stabilite recorduri pentru zece noi artiști: Anna Weyant, Shara Hughes, Matthew Wong, Ewa Juszkiewicz, Reggie Burrows Hodges, Tom Sachs, Eric Fischl, Helmut Newton, Joel Mesler și Ouattara Watts.

„Summertime”, de Anna Weyant, a obținut după opt minute de licitație 1,5 milioane de dolari, de mai mult de șapte ori estimarea minimă.

„Spins”, de Shara Hughes, a fost vândut pentru 2,94 de milioane, după ce fusese estimat la 500.000 de dolari.

Pânza monumentală „Green Room”, de Matthew Wong, a fost vândută pentru suma record de 5,34 de milioane de dolari, dublu față de estimarea maximă. „Portrait of a Lady (After Louis Leopold Boilly)”, de Ewa Juszkiewicz, a fost vândut pentru 1,56 de milioane de dolari către POLIN Museum of the History of Polish Jews.

Ultimul lot în licitație a fost un NFT al lui Refik Anadol, „Living Architecture: Casa Batlló”. Lucrarea de artă digitală a obținut 1,38 de milioane de dolari.