Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Triptic de Basquiat, în premieră la licitație

Triptic de Basquiat, în premieră la licitație

Tripticul „Portrait of the Artist as a Young Derelict” (1982), de Jean-Michel Basquiat, va fi scos pentru prima dată la vânzare, primăvara aceasta, de casa Christie’s.

Portretul va fi parte din licitația de artă contemporană organizată în luna mai și are un preț de pornire de aproximativ 30 de milioane de dolari, potrivit unui purtător de cuvânt al Christie’s citat de artnews.com.

O estimare a lucrării este disponibilă doar la cerere.

Christie’s urmează să anunțe data exactă la care va avea loc licitația.

Valoarea lucrărilor semnate Basquiat, care a murit în 1988, la vârsta de 27 de ani, a cunoscut o creștere importantă în ultimii ani. Până în prezent, șapte au fost vândute în licitații pentru mai mult de 40 de milioane de dolari. Trei dintre acestea au fost adjudecate anul trecut. Cele mai multe au fost realizate la începutul anilor 1980.

Cel mai recent, în noiembrie 2021, „The Guilt of Gold Teeth” (1982), tablou pictat de Jean-Michel Basquiat în timpul celei de-a doua călătorii a lui în Modena, a fost vândut pentru 40 de milioane de dolari, inclusiv taxe.

Portretul, în aceeași colecție de aproximativ trei decenii

„Portrait of the Artist as a Young Derelict” este o pictură pe lemn, în trei părți. Cuprinde o figură care fixează cu privirea și își arată dinții, dar face aluzie și la statutul de vedetă al lui Basquiat însuși și include o imagine ce are legătură cu moartea. Cuvântul „Morte” este scris în partea de jos a tabloului central deasupra unei cruci desenate.

Într-o altă secțiune, este evidențiată o coroană – un motiv al întregii opere a lui Basquiat. Formatul lucrării, de triptic, a fost considerat o referire la picturile din Renașterea nordică.

Creația lui Basquiat s-a aflat în aceeași colecție privată timp de 27 de ani. A fost prezentată la Fun Gallery din New York în anul în care a fost finalizată, apoi la Brooklyn Museum, la Fondation Beyeler din Elveția, la Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris și la Fondation Louis Vuitton din Paris, în 2019.

„O rară lucrare de autoportretistică” ce a fost realizată ca „altar pentru arta și artiștii graffiti”, a catalogat-o Ana Maria Celis, șefa licitațiilor de arta secolului 21 de la Christie’s.

Alături de triptic, o altă lucrare rar văzută a lui Basquiat, care a aparținut artistului Keith Haring până la moartea lui, în 1990, va fi licitată la Christie’s. Expusă alături de autoportet la Fun Gallery, în 1982, sculptura din lemn „See Plate 3”, realizată în același an, are o valoare estimată la 4 – 6 milioane de dolari.