Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă decorativă și lucrări de Canaletto, Cassatt și Matisse din colecția Ann și Gordon Getty, de vânzare
gordon ann getty, foto bruce forrester

Artă decorativă și lucrări de Canaletto, Cassatt și Matisse din colecția Ann și Gordon Getty, de vânzare

Artă decorativă și lucrări de Giovanni Antonio Canal – Il Canaletto, Mary Cassatt și Henri Matisse din colecția Ann și Gordon Getty vor fi scoase la vânzare prin Christie’s New York începând cu luna octombrie 2022.

Vânzarea are scop caritabil, fondurile obținute urmând să ajungă la Ann and Gordon Getty Foundation for the Arts.

Cele mai importante obiecte din colecție vor fi expuse, începând de luna aceasta, în Hong Kong, ca parte a unui turneu internațional.

Aproximativ 1.500 de lucrări de artă plastică și decorativă din reședința din San Francisco a cuplului vor fi licitate.

Este așteptat ca licitația să aibă un rezultat de 180 de milioane de dolari. Banii vor fi donați unor organizații care susțin arta și știința, precum San Francisco Conservatory of Music, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, University of San Francisco, Berkeley Geochronology Center și Leakey Foundation.

Licitația va avea loc la Rockefeller Center din New York.

„Entrance to the Grand Canal looking East, with Santa Maria della Salute at right” (1745), ulei pe pânză de Canaletto, este estimat în jur de 6 milioane de dolari.

„Chrysanthèmes dans un vase de Chine” (1902), tablou semnat Henri Matisse, a primit o estimare de aproximativ 4 mmilioane de dolari.

„Young Lady in a Loge Gazing to Right”, (1878 – 1879), de Mary Cassatt, pastel și guasă cu vopsea metalică pe hârtie, a fost estimat la circa 3 milioane de dolari.

Din colecție vor mai fi licitate, între altele, lucrări de Jacques-Emile Blanche și o hartă din 1739 a provinciei Canton.

Ann și Gordon Getty

Ann Getty (1941 – 2020) a fost filantroapă, editor, scriitor și designer de interior. Născută în California, a fondat Ann Getty and Associates, firmă de design interior cu sediul în San Francisco. A susținut numeroase entități de-a lungul vieții, inclusiv University of California Berkeley, San Francisco Opera, San Francisco Symphony, San Francisco Conservatory of Music, Leakey Foundation și Napa Valley Festival.

În New York, ea a făcut parte din consiliile Metropolitan Museum of Art, New York Public Library și New York University.

Gordon Peter Getty (n. 1933) este filantrop și compozitor american. În 2019, a fost recompensat cu prestigiosul European Culture Prize, prin care a fost recunoscută activitatea sa extraordinară. Muzica lui a fost cântată în spații precum Carnegie Hall și Lincoln Center din New York, Royal Festival Hall din Londra, Brahmssaal din Viena, Tchaikovsky Hall și Bolshoi Theatre din Moscova, și la National Centre for the Performing Arts din Beijing.

El este al patrulea copil al lui J. Paul Getty (1892 – 1976), a cărui colecție de artă și antichități stă la baza J. Paul Getty Museum din Los Angeles.

Ann and Gordon Getty Foundation for the Arts a fost înființată în 2022.

Credit foto: Christie’s / Bruce Forrester