Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Artă efemeră, pe gheața unui lac din Finlanda

Artă efemeră, pe gheața unui lac din Finlanda

Un arhitect din sudul Finlandei călătorește anual spre un lac înghețat pentru a „desena”, cu ajutorul unei lopeți, lucrări de artă ce reprezintă animale și care pot fi admirate de la înălțime.

Anul acesta, Pasi Widgren a creat o vulpe de aproximativ 90 de metri pe lacul Pitkajarvi, la nord de Helsinki.

Anterior, el a „desenat” un urs, apoi o bufniță, mereu folosind drept pânză lacul înghețat și acoperit de zăpadă.

El speră ca lucrarea lui „să îi bucure pe oameni și să îi încurajeze să iasă la plimbări în natură”, citează euronews.com.

Pasi Widgren realizează în fiecare iarnă, începând cu 2016, astfel de lucrări pe lacuri din zona localității în care trăiește, un sat din apopierea orașului Lahti.

„Desenele” dispar când ninge sau când gheața se topește. Ideea artei efemere i-a venit brusc, în urmă cu câțiva ani, când și-a dat seama că are o „capacitate deosebită de coordonare” să facă acest lucru singur, după cum a mărturisit arhitectul în vârstă de 40 de ani.

Când a ajuns la lacul Pitkajarvi, în decembrie, a testat grosimea gheții pentru a se asigura că e suficient de densă ca să poată merge și lucra pe ea. Aceasta măsura 10 – 15 centimetri.

A mers acolo echipat pentru orice situație neprevăzută, a schițat conturul figurii mergând, apoi a început să o contureze cu lopata de zăpadă. Lucrarea a fost finalizată în patru ore.

De pe creastă, undeva la 45 de metri deasupra lacului, a făcut și câteva fotografii și înregistrări video.

Credit foto: Pasi Widgren