Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă în spațiul public în Capitală – Minge de cretă rulată în oraș, conectând cartierele limitrofe de centru
roberta curca, mingea mica

Artă în spațiul public în Capitală – Minge de cretă rulată în oraș, conectând cartierele limitrofe de centru

Roberta Curcă, unul dintre artiștii emergenți incluși în programul de mentorat și producție artistică Accelerator, va susține în București un performance al lucrării intitulate „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”. Startul va fi dat pe 5 august, la ora 09:00, în cartierul Militari, cu destinația Piața Universității.

Lucrarea face parte din etapa de artă în spațiul public, ultima din programul „Accelerator. Mentorat și producție pentru artiști emergenți”.

Acest performance este al doilea al „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”, primul fiind realizat în Timișoara, pe 14 iulie, de artista Ana Maria Szöllösi.

Etapele anterioare ale programului au fost stagiul de mentorat și expoziția de grup „Back to Where It All Began”, accesibilă acum online.

Traseu performance: Militari – Piața Universității

Publicul din București e invitat să o însoțească pe Roberta Curcă în performance-ul lucrării „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces”, care constă într-o minge din cretă ce va fi rostogolită prin oraș până când se va dezintegra. Urma performance-ului rămâne ca o operă de artă efemeră influențată de contextul și condițiile întâlnite pe parcurs și servește drept martor tăcut al modului în care interacționăm cu spațiile publice.

La ora 09:00, artista va porni pe traseu cu mingea de cretă, de la adresa strada Floare Roșie nr. 18 (cartierul Militari), acompaniată de public, spre Piața Gorjului, Piața Lujerului, Politehnica, Grădina Botanică, Eroilor, Cișmigiu. Punctul final va fi Piața Universității. Publicul se poate alătura artistei în orice punct al traseului care va avea o durată estimată de trei ore.

Roberta Curcă transmite: „Într-un oraș atât de mare ca București, cartierele limitrofe și oamenii care locuiesc în acestea pot părea deconectați de sfera culturală. Prin activarea acestei zone în care eu locuiesc și lucrez, respectiv începerea performance-ului în cartierul Militari, sper să conectez acest spațiu de restul orașului printr-un gest artistic. Scopul performance-ului este să evidențieze rute cotidiene și să adauge un accent ludic în felul în care experimentăm mediul urban”.

Lucrarea „Full of Merit, Yet Poetical / Auto-Destructive Traces” este exemplul cel mai puternic al faptului că programul Accelerator a creat grupuri și comunități de artiști cu interese comune, pentru că reprezintă o colaborare constructivă între artistele Roberta Curcă, Lucia Ghegu și Ana Maria Szöllösi, prin contribuția semnificativă a Mariei Mandea la nivel de idee și concept.

Despre Roberta Curcă

Roberta Curcă, originară din Craiova, trăiește în București și lucrează cu desen, fotografie, obiecte și cărți de artist.

În lucrările ei, folosește o formă de investigație sistematică pentru a analiza structuri, imagini sau obiecte care descriu sau prezintă în mod subversiv relația omului atât cu spațiul construit, cât și cu cel natural, și implicațiile psihologice, sociale, politice sau ecologice ale acestei relaționări. Adesea se concentrează pe relația dintre bidimensional și tridimensional, ordine și întâmplare, intenție și impact, umanul și non-umanul.

A studiat la Universitatea Națională de Artă din București la departamentul de Grafică, iar în prezent lucrează la teza de doctorat la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.

„The Artist, The Work And Everyone Who Comes to It”

Proiectele de artă în spațiul public din programul Accelerator au fost integrate sub umbrela conceptului „The Artist, The Work And Everyone Who Comes to It” marca Tevž Logar, curatorul expoziției „Back to Where It All Began”, care a avut loc la galeria Gaep la începutul acestui an.

„Dacă istoria ne-a învățat ceva este că arta poate face multe lucruri și că este adesea întinsă între doi poli opuși, ceea ce îi conferă un potențial real. Ea poate aduce admirație, dar poate provoca și durere. Poate fi figurativă sau poate fi abstractă. Ne poate ocupa sau ne poate goli mintea. Astfel, a suferit numeroase transformări conceptuale și formale, iar asta atestă faptul că arta răspunde invariabil provocărilor vieții noastre de zi cu zi, chiar înainte ca efectul transformator asupra societății să devină clar. Tocmai de aceea, arta este indispensabilă atunci când vine vorba despre modelarea și înțelegerea vieții și a lucrurilor care ne înconjoară. Așadar, proiectul «The Artist, The Work And Everyone Who Comes To It» este probabil cea mai sinceră dovadă în acest sens”, precizează Tevž Logar.

București este al doilea oraș în care are loc acest performance, primul fiind Timișoara, iar următorul va fi Cluj-Napoca.

Finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), în parteneriat cu Gaep Gallery din București și i8 Gallery din Reykjavik, Islanda, „Accelerator” este primul și cel mai complex mentorat pentru artiștii emergenți care propune tinerilor artiști o abordare strategică asupra carierelor lor.