Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artă în spațiul public la Câmpulung, după un program de mentorat și producție artistică
expo final accelerator campulung

Artă în spațiul public la Câmpulung, după un program de mentorat și producție artistică

Expoziția de final Accelerator Câmpulung este vernisată după un program de mentorat și producție pentru artiști emergenți, la 2 iunie, și are ca temă principală modul în care un spațiu se transformă prin intermediul interpretării artistice.

„Mapping the City from the Outside”, amenajată în diverse locuri din oraș până la 30 iunie, încurajează publicul să privească diferit locurile aparent banale pe lângă care trec zi de zi.

Cei zece artiști care expun sunt: Lena Ciobanu, Mihai Costache & Meri Stroe (duo artistic), Diana Drăghici, Cinty Ionescu, Ioana Nicoară, Andreea Samoilă, Maria Elena Șofrac, Simona-Daniela Tudose și Ioana Țurcan.

Ei au fost selectați de un juriu român dintr-un portofoliu de 51 de aplicații primite în timpul derulării apelului deschis, care s-a desfășurat în luna februarie a acestui an. Artiștii investighează, în cadrul expoziției, relația cu un spațiu nou și cum se transformă el prin intermediul interpretării artistice.

„Fiecare dintre ei lasă o amprentă unică asupra peisajului orașului Câmpulung. Acest proiect oferă o platformă pentru a observa și înțelege puterea de transformare prin interpretări artistice. «Mapping the City from the Outside» este mult mai mult decât o colecție de lucrări artistice. Este o explorare dinamică a modului în care arta ne poate remodela înțelegerea unui loc și ne încurajează să construim conexiuni mai profunde cu ceea ce ne înconjoară”, spune Georgia Țidorescu, curatoarea expoziției și coordonatoarea proiectului.

Laboratoare tematice, mentorat și sprijin financiar

Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP), care a implementat programul, a susținut artiștii prin laboratoare tematice, sesiuni de mentorat cu patru coordonatori și sprijin financiar pentru producția de lucrări.

Laboratoarele tematice, care au avut loc în perioada 11 – 15 martie la Câmpulung, au avut teme principale: piața de artă contemporană și oportunitățile de finanțare (susținut de Andrei Breahnă, manager cultural); relația dintre artist și curator (Susținut de Georgia Țidorescu, curatoare independentă); lucrări in-situ și posibilitățile de adaptare (Susținut de Pavel Brăila, artist vizual).

Sesiuni de mentorat unu-la-unu au fost derulate de Andrei Breahnă, manager cultural, Georgia Țidorescu, curatoare independentă, și Pavel Brăila, artist vizual.

Printre locurile în care vor avea loc expunerile de artă din Câmpulung se numără Primăria Câmpulung, grădina publică Merci, cafeneaua Coloniale, pasarela pietonală Câmpulung și Piața centrală.

Proiectul Accelerator Câmpulung este finanțat în cadrul Investiției I5, C11 din Planul Național de Redresare și Reziliență – „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!” și implementat de Asociația Culturală Eastwards Prospectus (ACEP) alături de partenerul său instituțional, Primăria Municipiului Câmpulung.