Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
ArtEast Gallery din Iași, inaugurată cu o expoziție ce explorează maternitatea în izolare

ArtEast Gallery din Iași, inaugurată cu o expoziție ce explorează maternitatea în izolare

ArtEast Gallery din Iași va fi inaugurată oficial pe 7 ianuarie cu o expoziție ce vorbește despre maternitatea în izolare, „The L.I.G.H.T.”, și care cuprinde lucrări realizate în 2021 de două dintre cele mai importante artiste ieșene, Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmaru.

Curatorul expoziției este Dana Lungu, iar titlul este acronimul pentru Libertate, Iluzie, Grijă, Habitat și Timp.

Expoziția „The L.I.G.H.T.” va fi deschisă până pe 6 februarie 2022.

„Ultimii doi ani ne-au impus un exercițiu dificil, acela al adaptării la o situație pe care nu ne-am putut-o închipui decât prin intermediul cărților sau al scenariilor cinematografice”, a precizat scriitorul Lucian Dan Teodorovici, unul dintre inițiatorii proiectului ArtEast. „Nu doar biologic, dar și social ne-au lipsit anticorpii antrenați să lupte împotriva unei pandemii. Dacă problema stimulării anticorpilor organismului ține de medicină, pentru anticorpii sociali îi avem pe artiști”.

Despre Marinela Ciobanu și Rodica Crîșmaru, el a spus că „vin cu o viziune maternală, profundă, să ne povestească prin pictură despre tribulațiile izolării, despre o singurătate aflată în totală opoziție cu «zgomotul» rețelelor de socializare, una pe care avem ocazia s-o înțelegem, cu care avem ocazia să empatizăm sub protecția tușelor și a culorilor”.

rodica crismaru, observator

Rodica Crîșmaru, „Observator”. Credit foto: ArtEast Gallery

„O extraordinară poveste creată de două artiste extrem de talentate, care ne invită să privim către spațiul familial, un spațiu mic, atât de personal, dar totodată cel mai important pentru fiecare dintre noi în contextul pe care ni-l oferă astăzi lumea”, a completat Teodorovici, într-o declarație publicată pe site-ul galeriei înființate anul trecut.

Bazele ArtEast Gallery au fost puse de Lucian Dan Teodorovici împreună cu scriitorul Dan Lungu.

Marinela Ciobanu

Născută pe 24 septembrie 1984, în Bacău, Marinela Ciobanu trăiește și lucrează în Iași.

A absolvit în anul 2007 Facultatea de Arte Plastice, Decorative și Design, specializarea Pictură, din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2009, a absolvit masteratul în Arte Plastice, din cadrul aceleiași Universități. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iaşi din anul 2007.

Până în prezent a avut șase expoziții personale, la București și Iași, și a participat în peste 30 de expoziții colective, în țară și străinătate. Între premiile obținute se numără trei acordate de UAP Iași.

Rodica Crîșmaru

Născută pe 18 iunie 1988, la Chișinău, Rodica Crîșmaru este de asemenea stabilită în Iași.

A absolvit în 2013 Facultatea de Arte Vizuale și Design din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În 2015, a absolvit masteratul în Arte Vizuale, din cadrul aceleiași Universități. În anul 2008, a absolvit Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”, din Chișinău. Este membră a Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Iaşi din anul 2015.

Între altele, a fost premiată de Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, a avut trei expoziții personale și a participat în mai mult de 45 de expoziții de grup organizate în țară și peste hotare.

Fotografie principală: Marinela Ciobanu, „The Dreamer”. Credit foto: ArtEast Gallery