Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artist din Liverpool revendică o lucrare atribuită lui Banksy vândută pentru un sfert de milion de lire sterline
i never liked this banksy, channel 4

Artist din Liverpool revendică o lucrare atribuită lui Banksy vândută pentru un sfert de milion de lire sterline

Un artist stradal din Liverpool susține că este adevăratul creator al unui stencil cu un șobolan atribuit lui Banksy, după ce acesta a fost cumpărat cu 250.000 de lire sterline de un renumit comerciant în cadrul emisiunii de televiziune „The Greatest Auction” de pe Channel 4.

Artistul, care poartă numele Silent Bill și care a realizat în trecut mai multe lucrări inspirate de Banksy, a declarat că este cunoscut în scena artistică locală faptul că el a făcut șablonul în jurul anului 2013.

Cu toate acestea, lucrarea a ajuns zilele acestea în noua emisiune de pe Channel 4, după ce a fost îndepărtată de persoane necunoscute de pe un perete de pe Chapel Street din Liverpool, în cursul anului trecut.

La licitația televizată, experții au ridicat semne de întrebare cu privire la atribuirea lucrării, însă Robin Barton, cunoscut dealer Banksy, a câștigat în fața unui colecționar rival, care făcea oferte prin telefon din Dubai. „În acest caz, reputația mea este în joc”, recunoscuse Barton.

Silent Bill, care lucrează pentru o organizație de caritate pentru persoanele fără adăpost din Liverpool, i-a acuzat de „lăcomie” pe toți cei implicați în comercializarea piesei, potrivit The Guardian. El a spus: „Vânzarea piesei reprezintă tot ceea ce este greșit în lumea artei, oameni bogați și lacomi care își pot permite piese de artă trofeu ca stimulente fiscale. Piesele de artă stradală sunt, așa cum le spune și numele, pentru stradă. Atunci când Banksy vine la Liverpool și oferă orașului o lucrare, aceasta este pentru locuitorii orașului, nu pentru serviciile de concierge și de lifestyle care să o taie de pe pereți”.

Proveniența lucrării, analizată

Un purtător de cuvânt al Channel 4 a declarat: „Proveniența operei de artă a fost investigată, așa cum se procedează în cazul licitațiilor. Realizatorii programului au explicat clar ofertanților și telespectatorilor care sunt provocările legate de autentificarea definitivă a unei opere de artă de acest tip și au ascultat opiniile experților în această privință”.

Lucrarea de artă revendicată de Silent Bill reprezintă un șobolan șablon, un personaj bine cunoscut al lui Banksy, alături de cuvintele „I never liked this Banksy” (nu mi-a plăcut vreodată acest Banksy, n.r.). A fost una dintre cele câteva lucrări incluse într-o carte pe care și-a publicat-o Silent Bill.

Inițial, piesa apăruse sub o lucrare stradală mai mare atribuită lui Banksy, reprezentând un biplan din Primul Război Mondial ale cărui gaze de eșapament desenau o inimă, cunoscută sub numele de „Love plane”. Aceasta apăruse în 2004, dar a fost îndepărtată în 2016 pentru propria protecție, după ce a fost degradată.

Textul desenului revendicat de Silent Bill se referea la o a doua lucrare a lui Banksy, care reprezenta un șobolan pictat pe peretele unei foste școli de catering din Liverpool, însoțit de cuvintele „I never liked the Beatles” (nu mi-a plăcut vreodată The Beatles, n.r.).

Piesa stradală pusă în vânzare pentru programul „The Greatest Auction” a fost adusă de un reprezentant de vânzări numit doar Justin, care a admis că nu a putut dovedi că lucrarea este un Banksy. Aceasta a depășit cu mult prețul de rezervă de 100.000 de lire sterline.

Omagiu lui Banksy

Silent Bill a adăugat: „Este binecunoscut în rândurile celor mai mici de pe scena artei stradale că piesa «Never liked this Banksy» a fost un omagiu adus de mine lui Banksy, cu referire la lucrarea «Never liked the Beatles»” a lui.

„În timp ce mă gândesc «un prost și banii lor», mă gândesc și că vânzarea evidențiază actuala inegalitate și austeritate din Marea Britanie, când vopseaua de pe un perete tocmai s-a vândut la prețul cu care ar putea fi găzduite două familii fără adăpost. Cred că vânzătorul ar trebui să doneze banii unor organizații caritabile care merită, iar cumpărătorul ar trebui să își reevalueze portofoliul de artă. PS: Am un frumos Warhol pe care l-am făcut pentru a-l vinde”.

Organizația non-profit care certifică piesele lui Banksy face acest lucru rareori pentru operele stradale, și mai degrabă pentru cele realizate în vederea vânzării comerciale.

Barton, cumpărătorul lucrării, are un istoric de comercializare a unor astfel de lucrări luate de pe străzi. El a declarat în emisiune că s-a jucat „de-a șoarecele și pisica” cu Banksy. „El scoate operele în stradă, iar eu le înlătur și le târăsc prin lume și încerc să le vând. Sunt un hoț”.

Eddie Lock, un colecționar de artă modernă, își exprimase îngrijorarea că textul din lucrare nu era scris cu un font folosit de obicei de Banksy. Barton a declarat că este semnificativ faptul că „nu a existat vreun comentariu de oriunde altundeva care să revendice paternitatea”.

„Am obținut ceea ce am vrut și asta a fost limita mea”, a spus el. „Nu aș fi dat niciun ban peste, așa că o am și o iau acasă”, a punctat el.