Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artistele Tourmaline și Helena Uambembe, câştigătoarele celui mai mare premiu Art Basel
baloise art prize

Artistele Tourmaline și Helena Uambembe, câştigătoarele celui mai mare premiu Art Basel

Baloise Art Prize, cel mai mare premiu de artă asociat cu ediția elvețiană a târgului de artă Art Basel, a revenit anul acesta artistelor Tourmaline și Helena Uambembe, care vor primi câte 30.000 de franci elvețieni (puțin peste 30.000 de dolari) fiecare, informează artnews.com.

Premiul este acordat artiștilor din secțiunea „Declarații” a târgului, care este destinat galeriilor ce prezintă lucrări ale artiștilor emergenţi și este condusă de Baloise Group, o companie de asigurări elvețiană cu sediul la Basel, care a acordat finanțare muzeelor precum mumok din Viena și Hamburger Kunsthalle din Germania.

Lucrările câștigătoare, expuse în două muzee

Anul acesta, lucrările câștigătorilor vor fi expuse în două muzee: Museum für Moderne Kunst Frankfurt și MUDAM din Luxemburg. Reprezentanții ambelor muzee au făcut parte din juriu.

Lucrările lui Tourmaline au fost aduse la târg de galeria ei din New York, Chapter NY. Ea prezintă un nou film numit „Pollinator”, în care artista este prezentată în sălile de epocă ale Muzeului Brooklyn și din Grădina Botanică din Brooklyn care se află alături. Artista folosește filmul pentru a medita asupra noțiunilor legate de plăcere și grădini și folosește filmări gata făcute, inclusiv imagini ale activistei Marsha P. Johnson.

Lucrarea lui Uambembe poate fi văzută la standul Jahmek Contemporary Art, care are sediul în Luanda, Angola, și care este una dintre puținele galerii africane de la Art Basel în acest an. Împărțită în două spații care seamănă cu o cameră de zi și un bârlog, prezentarea lui Uambembe este menită să amintească de creșterea ei în Pomfret, Africa de Sud și include sculpturi, imprimeuri și multe altele.