Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Artistul avangardist Julije Knifer, în premieră românească
julije knifer by remus daescu 9

Artistul avangardist Julije Knifer, în premieră românească

Artistul croat avangardist Julije Knifer este prezentat în premieră românească la Timișoara, odată cu împlinirea a o sută de ani de la nașterea sa.

Vernisajul expoziției curatoriate de Ami Barak are loc în 5 septembrie, la ora 18:00,, la Fundația Art Encounters, urmat de un tur ghidat și o discuție deschisă despre viața și opera lui Julije Knifer, oferind o perspectivă detaliată asupra și realizărilor sale artistice.

În expoziția „Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri”, publicul va avea ocazia de a explora o selecție diversă de picturi pe pânză și lucrări pe hârtie, care ilustrează obsesia artistului pentru motivul meandrului și căutarea sa constantă de a redefini limitele artei.

Expoziția poate fi vizitată până pe 12 octombrie 2024, de marți până sâmbătă, între orele 12:00 și 18:00.

julije knifer by remus daescu 7

Expoziția „Julije Knifer – Meandre fără ocolișuri” (c) Remus Dăescu

Despre Julije Knifer

Julije Knifer (1924 – 2004, n. Croația) este una din personalitățile cheie ale avangardei croate din a doua jumătate a secolului XX. Activând în Iugoslavia, apoi în Franța, la Paris, în anii ’90, lucrările lui Knifer s-au concentrat pe explorarea unei singure forme – meandrul -, devenită în răstimpul anilor elementul central al producției sale artistice. Artistul a ajuns la meandru pentru că dorea să atingă esențialul prin renunțarea la toate elementele de prisos. Lucrările lui explorează relația dintre sugestia de repetiție infinită a motivului și limitele pânzei. Râul care șerpuiește este un motiv străvechi văzut ca un simbol al fluxului etern al vieții, dar pentru Knifer el a devenit cheia unei lumi atemporale și o modalitate de a crea lucrări care se depășesc pe ele însele.

Meandrele sale reflectă o explorare continuă a conceptului de artă eliberată de constrângerile tradiționale, oferind privitorilor o experiență unică de introspecție și reflecție. Prin acest motiv repetitiv, el a explorat teme precum eternitatea, repetiția și structura, creând o operă de artă care transcende timpul și spațiul. Laitmotivul meandrului în opera sa reflectă o căutare continuă a ordinii în mijlocul haosului și a simplității în mijlocul complexității, oferind privitorului o perspectivă profundă asupra artei și vieții.

Pe parcursul carierei, Knifer a fost unul dintre membri fondatori ai grupului proto-conceptual Gorgona (1959 – 1966), cu sediul la Zagreb. În locul unui program artistic, membrii grupului erau legați de ceea ce ei numeau „spiritul Gorgona”, o poziție nihilistă inspirată de filosofia existențialistă și de exemplul avangardelor locale anterioare războiului.

Născut în Osijek, Croația, în 1924, și decedat în Paris, în 2004, Julije Knifer a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția din 2001 și și-a câștigat un renume internațional, lucrările sale fiind expuse în instituții prestigioase precum Centre Pompidou din Paris, MAMCO din Geneva și Muzeul de Artă Contemporană din Sydney. De asemenea, operele sale se regăsesc în colecții private și muzeale din întreaga lume, inclusiv la MoMA din New Yor, Tate din Londra și Galeria Națională din Berlin.

În 2014, Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb a realizat o retrospectivă completă a operei sale.

Credit foto: Remus Dăescu